logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kínos helyzetbe került a Brit Királyi Légierő

| Szerző: hirado.hu
A Brit Királyi Légierő (RAF) kellemetlen helyzetben találta magát, a korábban maguk által futurisztikusnak és ambiciózusnak titulált drónosztagnak repülőgépe sincs.

Sir Mike Wigston légi marsall, a királyi légierő vezetője korábban úgy fogalmazott, futurisztikus és ambiciózus tervei vannak a légierő számára, azonban mára kiderült, ez az elképzelés több sebből vérzik, ugyanis a csapat mindössze négy főt számlál és a legénységnek repülőgépei sincsenek, még próbákat sem hajtottak végre a megfelelő felszerelésekkel – közölte az Express híroldal.

A Drone Wars UK hívta fel a figyelmet az aggasztó hírekre, mikor a nagyobb átláthatóság érdekében a katonai drónhasználatról kért információkat. A felfedezés kapcsán a csoport vezetője úgy nyilatkozott:

„A védelmi cégek gyakran túlígérik magukat, a politikusokat pedig elkápráztatják az új katonai technológiákkal, ezért létfontosságú, hogy megfelelő átláthatóság jellemezze az ilyen programokat.”

A légierő 216-os százada közölte, hogy meghívta az ipar legjelentősebb tagjait, hogy bemutatót tartsanak a drónokról. Ezek az eszközök hasonlóak azokhoz a légi járművekhez, amelyeket a királynő júniusi jubileumi koncertjén használtak a fényjátékokhoz. Az elmúlt év során a 216. század személyzete ötféle dróntípus bemutatóját rendezte meg.

A tavalyi Global Air Chiefs konferencián Sir Mike Wigston elmondta, a 216. század „minden kétséget kizáróan bebizonyította a drónok rajban történő használatának felforgató és innovatív hasznosságát”.

Hozzátette: „Eddig az ellenfél légvédelmének megzavarására és legyőzésére összpontosítottunk, de máris új küldetéseken gondolkodunk”.

Hasonló drónokat használtak azonban az Ukrajnában zajló háborúban is, ahol a védelmi erők a könnyen hozzáférhető légi járműveket felderítő küldetések végrehajtására, az orosz előrenyomulás megfigyelésére és az ellencsapások irányítására használják. Sőt, az ukrán katonák bombákat és gránátokat is csatoltak rájuk. Több jelentés is kapcsolatba hozta a háborúval a kiemelkedő kínai dróngyártót, a DJI-t. Az ukránok állítólag különösen hasznosnak találták a cég Mavic kvadkopterét a harctéri felderítéshez.

A DJI szóvivője, Adam Lisberg áprilisban azt mondta, hogy a vállalat „elítéli drónjaink bármilyen, károkozásra való felhasználását”, felfüggeszti termékeinek értékesítését Ukrajnában és Oroszországban egyaránt.

Ajánljuk még