logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kalapot készítenek maguknak az újonnan felfedezett szőrös rákok

| Szerző: hirado.hu
Egy nemrég lezárult kutatás során számos új rákfajt fedeztek fel az ausztrál óceánpartok mentén. Ezek közül a legnagyobb szenzációt egy igencsak sajátos kinézetű tengeri ízeltlábú szolgáltatta, annak testét ugyanis teljes egészében sűrű szőr borítja.

A szőrös rákot Charles Darwin hajójáról, a Beagle-ről nevezték el Lamarckdromia beagle-nek. Ausztrália számos szivacsrákfajnak ad otthont, ezt a példányt a kontinens délnyugati felén fekvő Albany városában azonosították, épp ott, ahol a biológus hajója is lehorgonyzott 1836-ban – írta a Live Science.

Az új faj a Dromiidae szivacsrákok családjába tartozik. Ezeknek az ízeltlábúaknak a páncélját különösen dús, tömör szőr fedi, amely segíti elrejteni őket a ragadozók elől. A bundának azonban van egy másik, különösen érdekes tulajdonsága is. A szőrszálak vége ugyanis kampós, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy az állatok apróbb tárgyakat rögzítsenek rajta.

A szivacsrákok főként a tengeri szivacsokat használják védekezésre. Ezeket az ollóikkal vágják „méretre” és egyfajta kalapként viselik a hátukon.

Andrew Hosie, a Nyugat-Ausztráliai Múzeum tengerbiológusa és kurátora a kutatások vezetője elmondta, hogy a szivacs csak növekszik, és a rák hátának alakjához illeszkedik.

„Egyfajta sapkát alkot, amely elég szorosan illeszkedik a rákhoz, de valójában soha nem tapad teljesen rá” – mondta a kurátor, aki szerint amellett, hogy a ragadozók a bundájuk miatt nem veszik észre a vízfenéken mozgó rákokat, egyes szivacsfajok még nagyobb védelmet is nyújtanak nekik, gyakoriak köztük ugyanis a mérgező fajok.

A címlapfotón a Lamarckdromia beagle. (Forrás: Twitter).

Ajánljuk még