logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mindent ellep a porfelhő, forgószelek tombolnak a vörös bolygón

| Szerző: hirado.hu
A NASA Perseverance marsjárója a vörös bolygó Jezero-kráterben intenzív porszélnek, úgynevezett porördögöknek is szemtanúja volt. Egy új kutatásban a tudósok megvizsgálták azokat az időjárási jelenségeket, amelyeket a rover az első 216 marsi napja során tapasztalt.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Perseverance marsjárója tavaly februári landolása óta kutatja a Marsot, és az élet jeleit a bolygón. A rover a Jezero-kráterben intenzív porszélnek, úgynevezett porördögöknek is szemtanúja volt.

Egy új kutatásban a tudósok megvizsgálták azokat az időjárási jelenségeket, amelyeket a rover az első 216 marsi napja során tapasztalt. Az eredmények hasznosak lehetnek a tudósok számára a Marson zajló porfolyamatok feltárásában és valószínűleg a vörös bolygó jövőbeli porviharainak előrejelzésében.

A Perseverance fel van készítve a zord időjárási viszonyokkal szembeni ellenállásra, kamerái pedig lencsevégre is tudják kapni a porviharokat. A marsjáró emellett egy sor érzékelővel is fel van szerelve, ami a kutatások előrehaladásában is sokat segíthet – olvasható a Gadgets360.com cikkében. 

A Marson most van épp a porszezon közepe, így minden bizonnyal sok vihart fog még látni a rover – mondta Claire Newman, az Aeolis Research kutatója.

A Science Advances szaklapban megjelent tanulmányukban Newman és munkatársai megjegyezték, hogy a Perseverance legalább négy forgószelet tapasztalt egy átlagos napon a Marson. A kutatók megfigyelései szerint ezek közül egyik közvetlenül is érinteni szokta a rovert a napi csúcsidőszakban, a délután folyamán.

Ezenkívül a rover kamerái három olyan széllökést is megörökítettek, amelyek közel négy négyzetkilométeres porfelhőket hoztak létre. Ezek a széllökések együttesen ugyanannyi vagy még több port voltak képesek felemelni, mint a forgószelek.

Úgy gondoljuk, hogy ezek a széllökések ritkák, de felelősek lehetnek a marsi légkörben állandóan lebegő háttérpor nagy részéért” – mondta Newman.

A Mars eddig is ismert volt a porviharairól. A kutatók azonban a Jezero-kráterben a porviharok nagyobb aktivitását figyelték meg. Ez Newman szerint olyan tényezőknek tudható be, mint például a felszín érdessége, amely megkönnyíti a por felemelkedését a szél által.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még