logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra ember léphet a Holdra, a NASA űrbázis létrehozását tervezi

| Szerző: hirado.hu
Egy mikrohullámsütő nagyságú műhold segítségével léphet hamarosan újra ember a Holdra. A NASA az űreszközt a mai napon indítja útjára.

Egy aprócska műhold készen áll arra, hogy megteremtse az alapját valami sokkal nagyobbnak: a NASA tervei szerint a mai napon kilőhetik a CAPSTONE névre hallgató, apró műholdat, amely egy Holdon lévő űrbázis alapjait tenné le és kulcsszerepet játszhat majd a NASA Artemis-projektjében, amelynek célja, hogy még ebben az évtizedben ismét embereket juttasson a Holdra – írja a Gizmodo cikkében.

Körülbelül egy héttel a CAPSTONE küldetés sikeressége után a szonda útját a NASA Eyes on the Solar System interaktív, valós idejű 3D-s adatvizualizációján keresztül teszik majd elérhetővé.

A kilövés az eredeti tervek szerint június 27-én történt volna meg, azonban a Rocket Lab és partnerei elhalasztották a startkísérletet, arra hivatkozva, hogy még végezniük kell pár rendszerellenőrző tesztet a kilövés előtt.

A CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) misszió célja, hogy majdnem egyenes vonalú körpályára (NRHO) állítsák a mikrohullámú sütő méretű műholdat a Hold körül.

Ez az űreszköz lesz az első, amely ezen az egyedülálló holdi pályán kering majd, tesztelve a tervezett Lunar Gateway-t, egy kis űrállomást, amely tartós emberi jelenlétet kíván lehetővé tenni a Holdon.

Az NRHO-nak nevezett pálya különlegessége, hogy itt hat egymásra a Hold és a Föld gravitációs vonzása, így egyrészt stabil pályán tartja az állomást, sőt éppen emiatt kevesebb üzemanyagra lenne szüksége a műholdnak. Ez tenné lehetővé, hogy hosszú időn keresztül kommunikáljon a földi bázissal.

A NASA tervei szerint ezzel megalapozhatják az úgynevezett Lunar Gateway kialakítását, amely egy olyan kisméretű űrállomás lenne, amely tartós emberi jelenlétet biztosítana a Holdon.

Hat nappal a Földről történő indítás után az Electron rakéta felső fokozata útjára bocsátja a CAPSTONE műholdat a Hold felé. Az 25 kilogrammos műhold ezután egyedül teszi meg négy hónapos útjának hátralévő részét.

A Holdra érve a CAPSTONE mintegy hat hónapig teszteli pályájának dinamikáját.

A műholdat az űreszközök közötti navigációs technológia és az egyirányú távolságmérési képességek tesztelésére is használják majd, ami végül csökkentheti annak szükségességét, hogy a jövőbeli űreszközöknek kommunikálniuk kelljen a földi irányítókkal, és várniuk kelljen a más űreszközök által továbbított jelekre.

Ajánljuk még