logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elmondta a csillagász, hogyan láthatjuk az égen, amit 1100 éve senki

Már csak néhány napig lehet különleges látványban lehet része azoknak, akik a hajnali égboltra tekintenek. Egészen június 28-ig a Naprendszer összes bolygója látható egymás után sorakozva, akár szabad szemmel is. A ritka együttállásra több mint ezer éve nem volt példa, viszont a következőre nem kell ennyit várni, „mindössze” 470 évet – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Kiss László professzor a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta, hogy a bolygóvonat észleléséhez mindenképpen érdemes olyan helyre elmenni, ahonnan látszik az egész délkeleti horizont, nem takarják fák, hegyek, vagy házak a kilátást.

„A Szaturnusszal kezdődik, mellette kicsit messzebb a Jupiter. Mindkettő nagyon fényes, könnyű őket felismerni. A két bolygó között távcsővel megfigyelhető a Neptunusz. A Jupitertől balra, található a Mars, amit szintén könnyű felismerni a vörös színéről” – magyarázta a professzor. Kiemelte, hogy a hétvégén hajnalban a bolygóvonat mellett nagyon látványos lesz a Hold sarlója is, ami mellett távcsővel az Uránusz is felsejlik az égbolton.

„Ha megyünk tovább a szemünkkel, balra lefelé a Holdtól megláthatjuk a Vénuszt, ha pedig türelmesek vagyunk és nagyon jó az átlátszóság, akkor még akár a Merkúrt is megpillanthatjuk” – mondta Kiss László.

A jelenség azért ilyen ritka, mert a bolygók nagyon különleges periódusokkal keringenek. Kiss László elmondta, hogy míg a Merkúr 88 nap alatt járja körbe a Napot, addig a Neptunusz 185 év alatt.

„Tehát hogy a bolygók mennek körbe-körbe, párszáz évenként megtörténik, hogy egy körülbelül 90 fokos negyedben relatíve egy tartományba kerülnek” – mondta a professzor. Hozzátette, hogy egyenként folyamatosan fel-feltűnnek az évek során, de így egyben nem mutatkoznak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte, hogy a június 28-ig, tehát jövő keddig látható égi jelenségnek az esztétikai élmény a legfontosabb üzenete, hiszen így egyben több mint ezer éve lehetett látni a bolygókat, a következő pedig csaknem ötszáz év múlva lesz.

Címlapfotó: A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) által készített illusztráció a Naprendszerről (Fotó: MTI/EPA/Martin Kommesser)

Ajánljuk még