logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vége az ingyenes mobilos csetelésnek

| Szerző: hirado.hu
Az eddigi szabályozás szerint több üzenetküldő alkalmazást (Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, társkereső programok) igénybe vehettek a mobilnetes felhasználók akkor is, ha már kimerítették a havi keretüket. Egy új törvény miatt most ez a lehetőség megszűnik – írja az Index. 

 

Az európai távközlés-felügyelő hatóság (BEREC) a múlt héten frissítette az arra vonatkozó előírásait, és betiltották azt a gyakorlatot, amely bizonyos alkalmazásokat mentesített a szolgáltatók által előírt adatkorlátok alól. A változtatás értelmében

az eddig ingyenesen használható alkalmazások is fogyasztani fogják a mobilnetet.

A hatóság a döntésnél az európai bíróság egyik ítéletére hivatkozott, amely kimondta: sérti a szabad versenyt, ha bizonyos alkalmazásokat a felhasználók ingyenesen igénybe vehetnek, másokat pedig nem.

A döntés kizárólag az európai piacot érinti.

Az Egyesült Államokban például szövetségi szinten még nem merült fel, hogy ehhez hasonlóan módosítanák a feltételeket (sőt, korábban pont egy ezzel ellenkező lépést tett a helyi szabályozó hatóság). Ugyanakkor tagállami szinten Kaliforniában már érvényben van egy olyan szabályozás, amely nagyon hasonlít a mostani európai előíráshoz.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még