logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Horogra akadt a világ legnagyobb édesvízi hala

| Szerző: hirado.hu
Hihetetlen méretű halat fogtak a világ egyik legnagyobb folyójában, a kambodzsai Mekong-folyóban. A hatalmas ráját egy tucat embernek sikerült partra húznia. A lenyűgöző, 300 kilogrammos és közel 4 méter hosszú rája, jelenleg a világ legnagyobb édesvízi hala.
A 300 kilogrammos óriást, a világ eddig ismert legnagyobb édesvízi hala (Fotó: MTI/AP/Wonders of the Mekong/Cshut Csheana)

A rekord méretű ráját Boramynak keresztelték el, ami Kambodzsában khmer nyelven teliholdat jelent, utalva az állat kerek alakjára. Miután a nem mindennapi halat megjelölték, visszaengedték a folyóba természetes élőhelyére, hogy a tudósok – akik megerősítették a világrekordot – nyomon követhessék mozgását és viselkedését – írja cikkében a Mirror.

“Rendkívül izgalmas, hogy ez a világ legnagyobb hala. Többek között azért, mert ez azt jelenti, hogy a Mekongnak ez a szakasza még élhető. Biztató, hogy még mindig élnek itt ekkora halak”

– mondta Zeb Hogan biológus, aki a folyó természetvédelmi projektjében vesz részt.

A Wonders of the Mekong alapítvány által közreadott 2022. június 14-i képen óriási édesvízi tüskés ráját készülnek szabadon engedni a Mekong folyóba az északkelet-kambodzsai Sztung Treng tartományban. A 300 kilogrammos óriást, a világ eddig ismert legnagyobb édesvízi halát egy helybeli halász fogta ki, és 600 dollár jutalmat kapott érte.
(Fotó: MTI/AP/Wonders of the Mekong/Cshut Csheana)

Boramy, a folyó észak-kambodzsai részén, a Koh Preah-nál kihalászott 293 kilogrammos óriásharcsát fosztotta meg rekordjától, melyet 2005-ben fogtak ki.

A Mekong a világ harmadik legváltozatosabb halállományával rendelkezik, ugyanakkor a túlhalászás, a szennyezés és a gátak veszélyeztetik ökoszisztémáját, amely a halállomány csökkenését okozhatja.

Ajánljuk még