logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ha lemaradt volna, most megnézheti az 1100 éve nem látott égi jelenséget

| Szerző: hirado.hu
Június 28-ig a Naprendszer összes bolygója látható a hajnali égbolton egymás után sorakozva. A bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenségre csaknem 1100 évet vártunk. A szemfülesek már lencsevégre is kapták a látványosságot, igaz, főképp külföldön. Itthon az éjszakai viharok megnehezítették az érdeklődők dolgát, de csüggedésre nincs semmi ok, hiszen még több mint egy hétig megfigyelhető a jelenség.

A szabad szabad szemmel is látható öt bolygó – Merkúr, Vénusz, Mars, Jupitert, Szaturnusz – mellett távcsővel az Uránusz és a Neptunusz is láthatóvá válik a hajnali égbolton.

Néhány szerencsés már láthatta is a ritka égi jelenséget, sokan Twitteren osztották meg élményeiket.

„A Jupiter, a Mars, a Vénusz és a Merkúr Chiléből nézve” – kommentálta fotóját egy felhasználó.

„A Szaturnusz (jobbra fent) a Jupiter és a Mars (középen). A Vénusz (jobbra lent) versenyez a Nappal” – írta egy másik felhasználó.

„Látom a Vénuszt, a Marsot és a Jupitert” – osztotta meg élményeit egy felhasználó.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, haloványan már péntek előtt is láthatóvá vált a jelenség, amit New York városa felett meg is örökítettek.

„Alexander Krivenyshev a New York-i Manhattanben 2022. június 10-én örökítette meg ezt a panorámaképet. Öt bolygó – Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz – együttállása hajnalban NYC felett” – áll a posztban.

Ajánljuk még