logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kitartó barátra lelt a NASA marsjárója

| Szerző: hirado.hu
A marsjáró négy hónappal ezelőtt „összebarátkozott” egy szikladarabbal, azóta pedig elválaszthatatlanok. A rover a Jezero-kráternél vizsgálta a kőzeteket, amikor a kődarab csatlakozott kalandozásaihoz.

Barangolás közben a marsjáró bal első kerekére pattant fel egy szikladarab februárban, ami azóta sem mozdult el – írja a CNN.

A kitartó kődarabot a Perseverance bal oldali veszélyelhárító kamerája rögzítette, a szikla négy hónap alatt több mint 8,5 kilométert tett meg a zord terepen a marsjáró kerekén lapítva. A kődarab nem árt a rovernek, nem gátolja a működését és a haladását.

A Perseverance nem az első marsjáró, amelyik „örökbe fogad” egy sziklát. A Spirit rover, amely 2004 és 2010 között volt aktív, útja elején egy krumpli nagyságú szikla akadt a jobb hátsó kerekébe. A kő megakasztotta a kereket, ezért a NASA tudósainak kellett eltávolítaniuk, míg a Curiosity rover jobb első kerekében több kő is megfordult már.

Kapcsolódó tartalom

A Perseverance jelenleg magfúrásokkal és üledékes kőzetek vizsgálatával foglalkozik. Ezek a kőzetek a NASA szerint évmilliárdokkal ezelőtt keletkeztek, amikor a területet még víz borította.

Címlapfotó: A NASA Perseverance amerikai marsjáró (Fotó: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Ajánljuk még