logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarok segítettek egy görögországi öböl megtisztításában

| Szerző: hirado.hu
Ithaka partjait és a környező tengert egy elhagyott halgazdaság hulladékai szennyezik. Az önkéntesek 2022-ben márciustól júniusig gyűjtötték a szemetet, és összesen mintegy 23 500 kilogramm hulladéktól szabadították meg az öblöt.

 

Folytatódott a 2021-ben megkezdett környezetvédelmi program a görögországi Ithakánál. Tavaly a Healthy Seas és partnerei 76 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a szigetnél nyolc nap alatt, a szemét egy tíz éve elhagyott halgazdaságból származott. Mint kiderült, a gazdaságnak egy másik öbölben volt egy másik létesítménye is, az itt használt hálókat és egyéb eszközöket pedig nem szállították el, hanem egyszerűen elsüllyesztették – írja a National Geographic. 

A becslések alapján globálisan évente mintegy 640 ezer tonna halászati felszerelés kerül a tengerekbe és óceánokba, veszélybe sodorva az élővilágot.

A Hyundai, a Healthy Seas, a Ghost Diving és más tengervédelmi szervezetek összefogásával megvalósuló kezdeményezésben 2022-ben márciustól júniusig gyűjtötték a hulladékot a sziget több pontján, a munkában önkéntesek, köztük magyarok is részt vettek. Összesen mintegy 23 500 kilogramm szemetet szedtek össze, a program célja a tisztítás mellett a tudatosság erősítése.

Az elszabadult halászati felszerelések problémáját csak a megelőzés oldhatja meg. A Healthy Seas és az Enaleia 2017 óta dolgozik együtt, hogy megtanítsák a görögországi és olaszországi halászokat hulladékaik megfelelő kezelésére.

Ajánljuk még