logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Videón a marsi helikopter látványos repülése

| Szerző: hirado.hu
A marsi helikopter még áprilisban tette meg a rekorder 704 méteres légi utat, miközben felvételeket készített az alatta elhúzó marsi tájról.

A Ginny becenevű kis légi jármű fekete-fehér navigációs kamerája a 2022. április 8-i rekorder repülés során remek felvételt készített az alatta lévő tájról. A kísérleti járművet irányító csoport vezetője, Teddy Tzanetos szerint a helikopter 10 méteres magasságban repült 19 kilométer per óra sebességgel.

Ez volt a helikopter leghosszabb és legnagyobb sebességet elért eddigi repülése – írja a National Georaphic. 

A videó első képkockáin láthatjuk, amint a kis masina felemelkedik, majd délnyugatnak veszi az irányt, s alig 3 másodperc alatt maximális sebességre gyorsul.

Eleinte egy homokbuckákkal teli terület felett visz az útja, majd egy kövekkel tarkított régió fölé ér. Végül megjelenik alatta egy üres terület, amely kiválóan alkalmas a leszállásra. A 161,3 másodperces repülésről készült felvételeket nagyjából tripla sebességre gyorsították fel, így végül 35 másodperces lett a kész film.

A helikopter navigációs kamerája csak akkor aktív, amikor a repülő szerkezet legalább egyméteres magasságon van, ezzel igyekeznek azt elkerülni, hogy a rotor által felkavart por kárt tegyen a navigációs rendszerben.

A jármű automata módon repül, bár a Sugárhajtás Laboratóriumban (JPL) dolgozó „pilóták” megtervezik az útjait. A terveket felsugározzák a Perseverance marsjárónak, amely átjátszó antennáján továbbítja a helikopternek. Azonban a repülést magát már a navigációs műszerek és a szoftver irányítja, így a Ginny képes az alatta elterülő tájhoz alkalmazkodva végrehajtani a repülési parancsot.

Kapcsolódó tartalom

A kísérleti légi jármű 2021. április 19-én emelkedett fel először a Mars felszínéről, s eredetileg 30 napra és 5 felszállásra tervezték a tesztrepüléseit. Azóta több mint egy év eltelt, és a helikopter jelenleg a 29. tesztrepülésre készül.

Ajánljuk még