logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Igazi fenevaddá változnak a szabadon engedett aranyhalak az édesvizekben

| Szerző: hirado.hu
A kutatók attól tartanak, hogy a kedvtelésből tartott aranyhalak édesvizekbe való engedése katasztrofális következményekkel járhat a bolygóra nézve. A vadonba engedett aranyhalak több mint hatvan centiméteres „gyilkológépekké” válhatnak – írja a The Sun.

Az aranyhalak világszerte népszerűek, gyakran kapják első háziállatként a gyerekek, hiszen nem igényelnek akkora törődést, mint például egy kutya. Sokan, azonban egy idő után megsajnálják és szabadon engedik őket a közeli édesvizekbe. Ezzel azonban többet ártanak, mint gondolnák.

Egy új kutatás szerint az ártatlannak tűnő aranyhalak igazi fenevaddá változnak az édesvizekben. Elpusztítják az őshonos fajokat, kiszorítják a riválisaikat és veszélyeztetik a biológiai sokféleséget. Emellett hozzájárulnak a rossz vízminőséghez is, mivel felkeverik az iszapot és kitépik a növényeket.

A kutatók attól tartanak, hogy a szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak komoly fenyegetést jelentenek, és ez katasztrofális következményekkel járhat a bolygóra nézve.

James Dickey, a Queen’s University Belfast munkatársa elmondta, hogy az aranyhalak veszélyt jelentenek. „Valódi veszélyt jelenthetnek a folyók és tavak őshonos biológiai sokféleségére, mivel felfalják azokat az erőforrásokat, amelyektől más fajok függenek” – hangsúlyozta.

Míg az észak-európai éghajlat gyakran akadályozza a nem őshonos fajok vadon élő túlélését, az aranyhalak köztudottan toleránsak az ilyen körülmények között.

A kutatók 2013-ban egy 45 centiméter hosszú és csaknem két kilogrammos aranyhalat fogtak ki a Tahoe-tóból. Az Egyesült Királyságban, Norfolkban 2010-ben kifogott legnagyobb aranyhal több, mint háromkilós volt.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még