logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jobban alszik a kutya, ha jó fej a gazdi

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák alvásmintázatát vizsgálták elektroencefalográfiás (EEG) módszer segítségével. Az eredmények szerint az új helyen, gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja az, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal.

 

Mint az ELTE közleményében olvasható, a kötődés egy fontos viselkedésszabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia. A kutya kötődése a gazdájához kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya–gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyának, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyereknek.

Abban az esetben, amikor a kutatók a kutyát az emberi viselkedés modelljeként használják, fontos tudni, hogy vajon ez a speciális helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységek szintjén is.

Tavaly egy fMRI-vizsgálat során a kutatók felfedezték, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban” – idézi a közlemény Gácsi Mártát, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatóját.

A kutya–gazda páros közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, de az alvással kapcsolatban még nem.

A kutatók arra keresték a választ, hogy ez a kapcsolat befolyással van-e arra, hogy hogyan alszanak a kutyák idegen helyen.

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott idegenhelyzet-teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás alkalmával vizsgálták az egyetem alváslaborjában.

Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya–gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy jól, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya–gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra” – mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

Kiderült, hogy azok a magasabb kötődési pontszámot kapott kutyák a gazdáik jelenlétében több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető.

Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni” – magyarázza a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza.

A kutyák kötődése a gazdájukhoz tehát nemcsak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik – állapítják meg a kutatók a közleményben. A kutatók tanulmánya az Animals című folyóiratban jelent meg.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még