logo

Műsorújság

Rendkívüli

A benzin marad 480: összefoglaltuk, mit kell tudni a meghosszabbított árstopokról

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sosem látott lényt videózott le egy tengeralattjáró

| Szerző: hirado.hu
Bizarr külsejű állatot, egy tengeri uborkát videóztak le több mint kétezer méter mélyen a Csendes-óceánban. A most felfedezett egyed az Elpidiidae családba tartozik.

 

Bizarr külsejű állatot vettek videóra a Csendes-óceán mélyén, Honolulutól délkeletre. A videót egy, a Nautilus kutatóhajó csapata által irányított robotizált tengeralattjáró figyelte meg, amely egy tengeri hegyen folytatott feltérképezési munkálatokat – olvasható a Live Science cikkében. 

A mintegy 2201 méteres mélységben sikló óceáni furcsa lény valójában egy ismeretlen tengeri uborkafaj. Ezek az állatok sokszínű csoportot alkotnak, számos fajuk elterjedt a Csendes-óceán középső részén – mondta Megan Cook, az Ocean Exploration Trust oktatási és ismeretterjesztő igazgatója. Hozzátette, a most felfedezett egyed az Elpidiidae családba tartozik.

E család tagjainak uszonyokra emlékeztető testrészei vannak, amelyek segítségével csak rövid távokat tudnak megtenni. Ugyanakkor az óceán újrahasznosítóinak is szokták hívni őket, mivel tengeri törmeléket fogyasztanak, bőrsejteket, ürüléket és elhullott állatok szétfoszlott darabjait.

Az állatok a tengerfenéken haladva, a szájuk körüli tapadókorongokkal szedik fel a táplálékot. A felvételen szereplő példány áttetsző, jól kirajzolódik testében a narancssárga bélrendszer.

A kutatócsoport élőben közvetíti a robotizált tengeralattjáró merüléseit, így az érdeklődők bármikor bekapcsolódhatnak egy virtuális merülésbe, hogy felfedezzék a Csendes-óceán élővilágát.

Címlapfotó: Facebook/Nautiluslive

Ajánljuk még