logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A T-rexnek hat ujja volt, mégis tízig számolt

| Szerző: hirado.hu
Jó néhány tényt ismerünk a dinoszauruszokról, de David Attenborough állítása minden képzeletet felülmúl. A tudós szerint a T-rex óriásragadozó okosabb volt, mint azt gondolnánk. A fenevad 10-ig is el tudott számolni.

Az egyik legismertebb dinoszauruszfaj a Tyrannosaurus rex, közismertebb nevén, T-rex. A 96 éves angol természettudós, David Attenborough, új, Prehistoric Planet (Prehisztorikus bolygó című dokumentumfilm-sorozatában mutat rá arra, hogy mennyire okos volt a mindenki által gonosznak és rosszindulatúnak titulált ragadozó – írja cikkében a The Sun.

A megdöbbentő felfedezés az, miszerint ez a dinoszauruszfaj 10-ig is el tudott számolni. A T-rex számontartotta és észrevette, ha hiányoztak tojások a fészkéből. Darren Naish paleontológus szerint az állítást az óriásragadozó élő rokonainak vizsgálata is alátámasztja, miszerint a gyíkok és a madarak is tudnak számolni.

A T-rex észjárását dicsérte az a tény is, hogy vadászat közben nagyon csendes volt. Nem csapkodott zajosan a fák között, ahogy azt a filmekben gyakran ábrázolják. Továbbá arra is fény derült, hogy a félelmetes ragadozó mekkora hősszerelmes volt. Párzáskor csukott szájjal „búgott” a kiszemelt nősténynek.

Ajánljuk még