logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Látványos fotón örökítették meg a Nap pólusát

| Szerző: hirado.hu
Különleges felvételt készített a nap déli pólusáról a Solar Orbiter űrszonda. A felvétel különlegessége, hogy eddig még soha nem láthattuk a Nap egyik pólusát sem.

Bár régóta tanulmányozzák a Napot a kutatók, de eddig még soha nem láthattuk pólusait. Most azonban az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter nevű űrszondájának sikerült felvételt készíteni annak pólusáról.

A bolygók és a legtöbb űreszköz általában egy keskeny síkban keringenek a Nap egyenlítője körül. Ez nem teszi lehetővé a Nap pólusainak megtekintését. A Solar Orbiter most azonban kihasználta a Vénusz gravitációs vonzását és egyre magasabbra emelte dőlésszögét, hogy minél jobban ráláthasson a Nap déli pólusára – olvasható az űrügynökség honlapján. 

Ez a manőverezés nem könnyű feladat, ezért még éveket kell arra várnunk, hogy az űreszköz a legjobb szögből tudja megörökíteni a Nap pólusait. Azonban a Solar Orbiternek március 26-án sikerült olyan közelségbe kerülnie a Naphoz, hogy annak eddig kevéssé ismert déli sarkjáról is felvételt készíthessen.

Ha a kutatóknak sikerül jobban felmérniük a Nap két pólusának mágnesességét, az hozzájárulni a napciklus teljesebb megértéséhez. Ennek ismerete azért is fontos, mert a naptevékenység akár súlyos hatást is gyakorolhat a földi életre.

 

Ajánljuk még