logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először készült fotó a Tejútrendszer fekete lyukáról

| Szerző: hirado.hu
Csillagászok bemutatták az első homályos felvételt a Tejútrendszer közepén levő nagy tömegű fekete lyukról. A tudósok úgy vélik, hogy szinte minden galaxisnak, így a Tejútrendszernek is gigászi fekete lyuk van a közepén, ahonnan sem fény, sem anyag nem tud kiszökni. A kutatók azt remélik, hogy a felvételekkel jobban megismerhetik a fekete lyukak működését – hangzott el az M1 műsorában.

Kiss László csillagász elmondta, hogy habár első ránézésre homályosnak tűnhet a felvétel, valójában nagyon éles. A fotókon látható fénygyűrű olyan, mint egy fánk. A Tejútrendszer magja körül van egy örvénylő gázfelhő, ami azt jelenti, hogy a benne található részecskék fényt bocsátanak ki rá.

„Amit a képeken látunk, az egy fénygyűrű” – magyarázta Kiss László. Hozzátette, hogy ahogy közelítünk, van egy olyan pont, ahol már csak a befelé haladhatnak a fotonok. „Ez előtt van egy olyan távolság, ahol a fotonok, amiket a gravitáció keringésre késztet a fekete lyuk körül, egy gömböt hoznak létre, egy fénygömböt, vagy fotongömböt” – tette hozzá. A felvételen pont egy olyan határon vannak a fotonok, hogy képesek a mi irányunkban elszakadni, mi pedig pont azokat a fotonokat láthatjuk, amik felénk tartanak.

Címlapfotó: Az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma által készített színezett felvétel a Tejútrendszer közepén lévő szuper nagy tömegű fekete lyukról (Fotó: MTI/EPA/Eseményhorizont Teleszkóp)

Ajánljuk még