logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felhőkarcoló-méretű aszteroida száguld a Föld felé

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai űrügynökség (NASA) arra számít, hogy a (2008 TZ3) elnevezésű kisbolygó május 15-én, magyar idő szerint 21:18 órakor közelíti meg Földet.

 

A szabálytalan alakú égitest az előrejelzések szerint akár 490 méter széles is lehet. Összehasonlításképpen az építésétől számított öt éven keresztül, 2003-ig a világ legmagasabb épülete címet viselő malajziai Petronas-ikertorony 452 méter magasba emelkedik.

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy ekkora égitest becsapódása komoly károkat okozna a Földön. Pánikra azonban nincs ok, mivel az aszteroida körülbelül 5,6 millió kilométer távolságból fog elhaladni mellettünk – írta a New York Post.

A valóságban ez a távolság hihetetlenül nagy, a világűr viszonylatában azonban csekélynek számít, ezért az űrügynökség az elhaladását Földhöz közelinek jegyzi. Az NASA szerint abban az esetben, ha egy aszteroida körülbelül 7 millió kilométeren távolságon belül halad el a „zöld bolygó” mellett,

akkor a Földre nézve potenciálisan veszélyesnek tekinthető.

A legfrissebb számítások szerint az objektum „csupán” közel 30 ezer kilométer per órás sebességgel száguld el a Naprendszer harmadik bolygója mellett.

Kapcsolódó tartalom

A NASA bolygóvédelmi koordinációs irodája teleszkópokkal figyeli az égboltot, és az égitestekről pedig folyamatosan további információkat szerezhet.

A Földet semmilyen ismert veszély nem fenyegeti a több évtizedes kutatás ellenére sem. Bár a NASA-nak van egy összeállított listája az aszteroidákról, amelyeket a becsapódás apró és statisztikailag valószínűtlen esélye miatt figyel, ezek közül egyik sem jelent sürgető aggodalmat.

Ez pedig óriási szerencse, ugyanis egyelőre a Föld nem tud védekezni az aszteroidák ellen, a NASA azonban vizsgál különböző lehetséges védelmi módszereket.

A címlapfotó illusztráció. (Forrás: Twitter)

Ajánljuk még