logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tízezer éve eltűnt kígyók bukkantak fel

| Szerző: hirado.hu
Nagy-Britannia leghosszabb kígyója, az Aesculapian patkánykígyó tízezer éve tűnt el az országból, azonban ismét visszatért. Az 1960-as években importáltak néhány példányt, ami mára stabil populációt eredményezett.

Egy kígyó, amelyet fél évszázaddal ezelőtt észleltek először a vadonban, a kutatók szerint szaporodni kezdett a természetben – írta a Mirror.

Az Aesculapian patkánykígyó – ritkán, de akár a 160 centiméteres hosszúságot is elérheti – stabil populációja van az észak-walesi Colwyn Bay térségében. „A dél-mediterrán és balkáni országokban általánosan elterjedt faj számára a walesi élet kihívást jelenthet” – mondta Tom Major, a Bangor Egyetem doktorandusza, aki öt éve tanulmányozza a kígyófajt. Major szerint a faj nem szívesen megy át az utakon, ez pedig korlátozza az elterjedési területét, és zsákmányt is nehezebben talál.

„Tegnap találtunk egy példányt, amely 2018 szeptembere körül született, és 2019-ben 8 grammot nyomott. Három évvel később 15 grammot nyomott – körülbelül annyit, mint egy ceruza” – mondta Major. „Még az évi hat hónapos téli álmot és a hűvösebb éghajlatot figyelembe véve is rendkívül lassú növekedésről van szó. Ez arra utal, hogy az elmúlt három évben mindössze egyszer vagy kétszer ehetett” – hangsúlyozta.

Az aesculapiai patkánykígyó az 1960-as évek közepén érkezett Conwyba, amikor Robert Jackson, a walesi hegyi állatkert alapítója hüllőket importált Olaszországból. Az 1970-es évek elején bébikígyókat találtak az állatkert területén, amelyeket sárga jegyeik miatt kezdetben fűkígyóknak hittek. Később bebizonyosodott, hogy Aesculapian patkánykígyók, de ekkorra már elkezdtek szaporodni és az állatkert területén kívülre is elterjedtek.

Egyes természetvédők visszatérő fajként üdvözölték érkezésüket, mivel egykor, az utolsó jégkorszak előtt őshonosak voltak Nagy-Britanniában.

2010-ben egy második, kisebb populációt találtak, amely a Regent’s-csatorna mentén, a londoni állatkert közelében élő patkányokkal táplálkozott. Két évvel ezelőtt egy harmadik populációt jelentettek Bridgendből, bár a megerősítés elmaradt.

A becslések szerint a Colwyn Bay-i kolónia a legnagyobb az Egyesült Királyságban, ahol körülbelül 70 felnőtt és 120 fiatal egyed él.

Ezzel szemben a londoni kígyók száma néhány tucatra tehető.

Dél-Európában az Aesculapia patkánykígyók hossza elérheti a két métert is, ami a kontinens egyik legnagyobb kígyójává teszi őket. A hidegebb, csapadékosabb Észak-Walesben nem valószínű, hogy másfél méternél nagyobbra nőnek, de még így is Nagy-Britannia leghosszabb természetben előforduló kígyói.

„A kontinensen a kígyó minden más fajjal együtt él, beleértve az olyan állatokat is, amelyek itt is megtalálhatóak, mint a borz vagy például a macska. Egy természetesen kiegyensúlyozott ökoszisztéma számára a sokféleség általában jó dolog. Hozzászokott ahhoz, hogy az emberrel együtt él, nem valószínű, hogy bármilyen kárt okozna” – magyarázta Major.

A kutató tavaly kilenc kígyót kezdett el rádión követni, és ezt a gyakorlatot idén nyáron megismétli.

„Megtudtuk, hogy korlátozott a hatótávolságuk, naponta legfeljebb 500 métert mozognak, és gyakran korlátozzák őket olyan dolgok, mint az utak. Sok időt töltenek szénabálákba és épületek falaiba rejtőzve” – közölte Major.

Az észak-walesi Természetvédelmi Alapítván 2004 óta figyelemmel kíséri a Colwyn Bay-i populációt, hogy szükség esetén gyors válaszlépéseket lehessen tenni.

Címlapfotó: twitter.com

Ajánljuk még