logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan az első fotó: megmutatjuk a Tejútrendszer hatalmas fekete lyukát

Csillagászok bemutatták az első homályos felvételt a Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyukról.

A tudósok úgy vélik, szinte minden galaxisnak, így a Tejútrendszernek is gigászi fekete lyukak vannak a közepén, ahonnan se fény, se anyag nem tud kiszökni, ezért szélsőségesen nehéz képet készíteni róluk. A fényt a gravitáció kaotikusan elhajlítja és megcsavarja, ahogy az erősen felhevült gázzal és porral együtt magába szippantja a mélység.

A csütörtökön bemutatott színezett képet az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma készítette, amely a világ nyolc összehangolt rádiótávcsöveinek együttese. Korábbi kutatások azt találták, hogy a galaxisunk közepén lévő fekete lyuk túlságosan mozgékony ahhoz, hogy jó képet lehessen róla készíteni.

Feryal Özel asztrofizikus, az Arizonai Egyetem munkatársa a fekete lyukat „galaxisunk közepén lévő szelíd óriásnak” nevezte,

amikor bejelentette az új felvételt.

A Tejútrendszer fekete lyukának Sagittarius A(asterisk) a neve, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel helyezkedik el. Négymilliószor akkora a tömege, mint a Napnak.

Nem ez az első kép, ami fekete lyukról készült. Ugyanez a kutatócsoport 2019-ben tette közzé az elsőt, egy 53 millió fényévre lévő galaxisból. A Tejútrendszer fekete lyuka sokkal közelebb, mintegy 27 ezer fényévre található.

Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza az MTI érdeklődésére elmondta, hogy ekkora távolságból ez a fekete lyuk a Földről nagyjából ugyanakkorának látszik az égbolton, mint egy fánk a Hold felszínén. Ezért volt szükség az EHT óriási felbontására.

A távoli rádiótávcsövek összekötésével készült felvétel jelentőségét az adja, hogy bepillantást enged ezeknek az objektumoknak a működésébe, abba, hogy mi történik a fekete lyukak közvetlen közelében.

Így azokat a fizikai folyamatokat is láthatjuk, amelyekről nem lenne tudomásunk. Kitért arra is, hogy az előző felvétel és a mostani nagyon hasonlít egymáshoz megjelenésében, azonban a saját galaxisunk középpontjában található képződmény több mint ezerszer kisebb méretű és tömegű a másik fekete lyuknál.

A csillagász magyarázata szerint a több képből álló felvételen valójában nem a fekete lyuk látható, hanem a környezetében lévő forró anyag,

ahogy a fekete lyuk gravitációja felénk görbíti a rádió tartományú sugárzást.

Ez tulajdonképpen a fekete lyuk árnyéka – fogalmazott a csillagász, aki kitért arra is, hogy maga a rádiófelvétel 2017-es megfigyeléseket követően hihetetlen bonyolult matematikai számítások után készült el.

A megfigyelések során több órányi adatmennyiséget gyűjtöttek össze a kutatók, hasonlóképp, mint amikor egy fényképezőgéppel rögzítenek hosszú expozíciós idejű felvételt halvány célpontokról.

Magáról a Tejútrendszer közepéről már régebbi mérésekből tudjuk, hogy van ott egy kompakt hatalmas tömegű objektum, de arról eddig vita folyt, hogy az valóban egy fekete lyuk-e. Ez az új tudományos eredmény ezt igazolja” – magyarázta a szakértő.

Ajánljuk még