logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Különleges, ősi erdőt rejt a felfedezett hatalmas víznyelő

| Szerző: hirado.hu
Óriási, nagyjából 192 méter mély víznyelőt fedezett fel egy barlangászcsoport. A víznyelő különlegessége, hogy a mélyén egy ősi erdő található.

Kínai tudósok egy csoportja egy új, óriási, nagyjából 192 méter mély víznyelőt fedezett fel, amelynek alján egy ősi erdő található – olvasható a Live Science cikkében.

A barlangászokból és barlangkutatókból álló csoport május 6-án ereszkedett le a víznyelőbe, ekkor fedezték fel, hogy a mélyben három barlangbejárat található, valamint egy ősi, negyven méter magas fákból álló erdő.

A víznyelő belseje 306 méter hosszú és 150 méter széles. Az ilyen hatalmas víznyelőket mandarin nyelven tiankengnek nevezik, azaz mennyei gödörnek. A víznyelő alja valóban úgy tűnt, mintha egy másik világ lenne – mondta Zhang Yuanhai, a Karsztgeológiai Intézet vezető mérnöke.

A víznyelő aljnövényzete olyan magas volt, mint egy ember válla – tette hozzá Chen Lixin, a barlangi expedíció vezetője.

A felfedezés nem meglepő, mivel Dél-Kína karsztrendszerében rengeteg látványos víznyelő és barlang található – mondta George Veni, az Amerikai Barlang- és Karsztkutató Intézet igazgatója.

Hozzátette, a karsztos tájak elsősorban az alapkőzet feloldódásával alakulnak ki. Az esővíz, amely enyhén savas, a talajon keresztülfolyva szén-dioxidot vesz fel, és ezáltal még savasabbá válik. Ez a savas víz pedig átfolyik az alapkőzet repedésein, lassan alagutakká és üregekké tágítva azokat. Ha pedig egy barlangterem elég nagyra nő, a mennyezet fokozatosan beomolhat, hatalmas víznyelőket hozva létre.

A most felfedezett víznyelő a Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen helyezkedik el. A tartomány különleges karsztformációiról híres, amelyek a világörökségi helyszínek listáján is szerepelnek.

Ajánljuk még