logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ilyen lenyűgözően éles képet még sosem láthattunk a galaxisról

| Szerző: hirado.hu
Eddig még soha nem sikerült olyan éles képet készíteni egy galaxisról, mint amilyet most fotózott a James Webb-űrteleszkóp. A NASA, hogy érzékeltesse mekkora a különbség az eddigi fényképekhez képest, közreadott egy 2003-ban készített fotót is. A különbség elképesztő.

Hihetetlenül éles képet közölt a NASA egy közeli galaxisról. Az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége, hogy érzékeltesse, mennyire éles képet sikerült készítenie a James Webb- űrteleszkópnak, közreadott egy 2003-ban készített, a mostanihoz hasonló képet is.

Míg a 2003-ban, a Spitzer űrteleszkóp által készített fotón a Nagy Magellán-felhőben – a Tejútrendszer körül keringő szatellitgalaxisban – található mintegy hét közeli csillag elmosódott képe látható, addig a James Webb képe éles részletességgel rögzítette az előtérben lévő csillagokat – olvasható a Daily Mail cikkében.

A NASA szerint a most készült fotón olyan különleges részleteket is felfedezhetünk, mint a csillagközi gázfelhők, valamint több száz háttércsillag és galaxis.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés

A két kép jól szemlélteti, hogy az új James Webb-űrtávcső milyen hatalmas előrelépést jelent az űrfelvételek terén.

Örömmel jelenthetem, hogy a teleszkóp összehangolása befejeződött, és a vártnál is jobb teljesítményt nyújtott” – mondta Michael McElwain, a NASA James Webb-űrteleszkóp projektjének kutatója. Hozzátette, sikerült megtalálniuk a tökéletes teleszkópbeállítást, hiszen jelenlegi tudásuk szerint nem létezik olyan módosítás az űreszköz optikáján, amely érdemben javítaná a tudományos teljesítményét.

A tudósok előrejelzései szerint a James Webb képes lesz olyan távoli és halvány objektumok leképezésére is, amelyeket a Hubble felvételein még csak észleni sem lehetne.

A James Webb december 25-én indult az űrbe egy Ariane hordozórakétával a Francia Guyana-i Kourou európai űrrepülőtérről. A négyhetes repülés közben kibontották a teleszkóp napellenzőjét és kinyitották a tükörrendszerét is. Januárban aztán a James Webb elérte a célját, és pályára állt.

A James Webb kifejlesztése mintegy 30 évig tartott, és körülbelül tízmilliárd dollárba került. A Hubble-teleszkópot fogja helyettesíteni, amely már több mint 30 éve működik.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még