logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Birodalmi lépegetőkkel járunk majd a piacra?

| Szerző: hirado.hu
A Hyundai fejlesztési központot nyit az Egyesült Államokban, ahol a jövő futurisztikus járműveinek megvalósítását célozzák meg. Az egyik új koncepció kísértetiesen hasonlít a Csillagok háborúja című film birodalmi lépegetőihez. A sétáló autó megoldaná a veszélyes vezetési helyzeteket és a természeti katasztrófák első számú segítőjévé válhatna. A cég egyelőre nem adott információt arról, hogy mikorra készülhetnek el a futurisztikus járművük vagy hogy mennyibe fog kerülni.

A Hyundai által tervezett sétáló autó, ami úgy hangzik, mintha a Csillagok háborújából lépett volna elő, egy lépéssel közelebb került a valósághoz, miután a járműgyártó egy új, 20 millió dolláros (7,3 milliárd forint) fejlesztőközpontot mutatott be, ami felgyorsítja a sétáló autó érkezését – írta a DailyMail.

A Montana államban megnyílt New Horizon stúdió célja, hogy olyan járműveket építsen a jövőbeli ügyfelek számára, amikkel olyan terepen lehet majd közlekedni, amely a hagyományos földi járművek számára kihívást jelent.

A központ az úgynevezett végső mobilitású (UMV-) járművek fejlesztésére fog összpontosítani. Ilyen például a lábakkal rendelkező autó, amely egyszerűen át tud sétálni mindenen, amin egy hétköznapi autó csak nehezen vagy egyáltalán nem tudna áthaladni.

A cég 2019-ben mutatta be először az UMV-k terveit. A koncepció nagyon hasonlít a Csillagok háborújában látható birodalmi lépegetőkhöz. A tervezet a gépjárművek hagyományos kerekeit kombinálja egy olyan lábbal, ami kinyílik, amikor nehéz terepre kerül az autó. Célja, hogy megoldja a kihívást jelentő vezetési helyzeteket, és potenciálisan életeket mentsen meg a természeti katasztrófák első számú segítőjeként.

A robotláb kialakítása egyedülálló módon képes minden irányba elmozdulni. A lábak összecsukhatók, ebben a módban megszűnik az „ízületek” áramellátása, és az integrált passzív felfüggesztési rendszer használata maximalizálja az akkumulátor hatékonyságát. Ez lehetővé teszi, hogy az Elevate ugyanúgy haladjon autópálya sebességgel, mint bármely más jármű.

A Hyundai korábban még egy New York-i taxikoncepciót is bemutatott, amely képes lépcsőn felmászni, hogy felvegye a kerekesszékes utasokat.

Egy másik tervezetet személyzet nélküli, átalakuló intelligens földi kiránduló robotként írnak le, amelyet arra terveztek, hogy különböző típusú hasznos terheket szállítson, miközben veszélyes terepen közlekedik.

A kutatási, fejlesztési és laboratóriumi központ csapata kezdetben az UMV-modelleknek a fejlesztésére, tesztelésére és bevetésének finomítására összpontosít.

A New Horizon bozemani központja a becslések szerint a Hyundai “Haladás az emberiségért” projektjének 20 millió dolláros befektetése, amely a közlekedést akadálymentes, fenntartható és intelligens mobilitási megoldásokkal definiálja újra – áll a Hyundai közleményében.

A létesítmény támogatja az UMV-k prototípusgyártását, helyszíni tesztelését és alkalmazásfejlesztését. A tervek szerint a következő öt évben több mint 50 teljes munkaidős munkahelyet teremt a helyszínen. Az épület várhatóan egy hónap múlva nyitja meg kapuit.

Címlapfotó: Youtube.com

Ajánljuk még