logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mégsem Atlantiszba vezet az óceán mélyén talált kikövezett út

| Szerző: hirado.hu
Az óceánok számtalan titkot és kincset rejtenek. A kutatók most Hawaii partjainál tettek elképesztő felfedezést. Egy köves útra leltek a Csendes-óceán mélyén, mely akár az elsüllyedt  „Atlantisz városába” is elvezethet.

Nem hittek a szemüknek a kutatók, amikor április 29-én, Hawaii partjainál végzett expedíciójuk során, a Csendes-óceánban található Liliʻuokalani ősi hegységeit tanulmányozták. Az óceán fenekén, több mint 1000 méter mélyen a víz alatt, sárga macskakövekkel kirakott útra bukkantak – olvasható a New York Post cikkében.

A kutatócsoport videóra rögzített anyaga, napi 24 órában, élő közvetítésben volt látható a YouTube-on.

„Ez az Atlantisz felé vezető út” – mondja egy tudós a felvételen.

A látottak alapján a kutatók azt gondolták, hogy az ámulatba ejtő sárga színű képződmény a rejtélyes Atlantiszba vezető út vagy akár az Óz, a csodák csodája című filmből jól ismert sárga út lehet. De a valóságban erről szó sincs.

A misztikus „sárga téglaút” valójában a vulkánkitöréseknek köszönhetően jött létre, mely téglaszerű mintázatát a kitörésekhez kapcsolódó, váltakozó hűtési és fűtési folyamatok eredményezték. Az legendás Atlantisz városának létezésére pedig sem régészeti, sem geológiai bizonyíték nincs.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által finanszírozott kutatás célja, az északnyugati Hawaii-szigetek kialakulásának további feltérképezése.

Sok helyen keresték Atlantiszt

Ami a legenda esetleges alapját illeti, semmilyen más bizonyítékot nem talált senki, mint a 20. században Santorini szigetét, holott sok helyen keresték a legendás Atlantiszt. Azért Santorini merült fel, mert ott volt éppen 3600 évvel ezelőtt – tehát jóval közelebb Platónhoz, mint ahogy ő maga írja – egy hatalmas vulkánkitörés, ami tényleg eget rengetően nagy volt.

A kultúrtörténet során rengetegen sokfelé keresték Atlantiszt, de minden felvetés légből kapottnak bizonyult, hiszen nincs semmilyen igazi nyoma annak, hogy elsüllyedt volna, és nyom nélkül valahol a tenger fenekén lenne – magyarázta Karátson Dávid geográfus korábban a M5 Multiverzum című műsorában.

Ajánljuk még