logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bemutatjuk a világ első, légitaxik és drónok számára készült repülőterét

Megnyitották az angliai Coventry városában a világ első olyan repülőterét, amely az elektromos repülő járművek le- és felszállását teszi lehetővé a városok központjában. A légikikötő elsősorban a kereskedelemben használt drónok, valamint a személy-szállításra alkalmas légitaxik központja lehet. Az elképzelés célja, hogy csökkentsék a városi forgalmat, ezáltal pedig a légszennyezést. A repülőteret tervező cég a következő öt évben 200 ehhez hasonló létesítményt tervez felállítani szerte a világban – számolt be róla az M1 Híradó.

Az úgynevezett Air One a világ első nulla károsanyag-kibocsátású vertikális légikikötője. A létesítményt csaknem 11 hétig építették, és az elsődleges célja, hogy bemutassa a városi légiközlekedésben rejlő lehetőségeket. A repülőtér a függőleges le- és felszállásra képes, elektromos hajtású drónok és légitaxik központja lehet.

Kialakítása olyan, mint egy hagyományos repülőtéré: van biztonsági beléptetőkapu, váróterem és felszállópálya is. Mindez pedig a város szívében kap helyet.

Az első és legfontosabb a mai napon, hogy bemutassuk, hogyan működnek ezek a járművek. Mindenki azt kérdezgeti, hogy nem lesz-e túlzsúfolva az ég, tele drónokkal. A válasz az, hogy nem, amíg a földi infrastruktúra megfelelően szervezett” – nyilatkozta Ricky Sandhu, a repülőteret tervező cég elnök-vezérigazgatója

A futurisztikus repülő taxi prototípusa hasonlít egy helikopterhez, de nyolc rotorja van, és elektromos meghajtással működik, ezért sokkal csendesebb. Az elektromos légitaxik használatát hivatalosan még nem engedélyezték, az azokat tervező cég kereskedelmi vezérigazgatója azonban úgy számol,

a légi közlekedés e formája 2030-ra már mindennapos jelenséggé válhat.

Ezeket a légitaxikat nagy mennyiségben és alacsonyabb költséggel tudjuk legyártani, mint a hagyományos repülőgépeket. Ezáltal a jármű sokkal elérhetőbbé válik, és nem egy olyan termékről van szó, amely csak a gazdagabb rétegnek szól” – magyarázta Michael Whitaker.

A városi légi közlekedési központok nem csupán a kereskedelemben és a közlekedésfejlesztésében kaphatnak szerepet, de a bűnmegelőzést is segíthetik.

Egy ilyen létesítményből könnyebben tudnánk más szervezetekkel is összedolgozni. Ráadásul a közösség számára is sokkal átláthatóbb a működése, mint egy rendőrkapitányság. Az emberek sokszor hiszik azt, hogy a drónokkal megfigyelés alatt tartjuk őket. Pedig első orban a bűncselekmények megelőzésére és az emberi élet megmentésére szolgálnak” – nyilatkozta Mark Colwell, a West Midlands-i rendőrség nyomozója.

A NASA előrejelzései szerint a légiközlekedési szektor csak az Egyesült Államokban akár 500 milliárd dolláros piaccá fejlődhet a következő években.

Ennek a legfontosabb feltétele pedig a megfelelő infrastruktúra kialakítása. Ezért a repülőteret tervező vállalat a következő öt év alatt több mint 200, nulla károsanyag-kibocsátású központ telepítését tervezi világszerte.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még