logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Különleges napfogyatkozás volt a Marson – VIDEÓ

| Szerző: hirado.hu
A NASA Perseverance marsjárója lenyűgöző felvételt készített a Mars Phobosz nevű holdjáról, amint a pályáján eltakarja a Nap egy részét napfogyatkozást előidézve.

 

A Perseverance által felvett megfigyelések segíthetnek a kutatóknak a Phobosz pályájának megértésében és abban, hogy a gravitációja hogyan ha a Mars felszínére és hogyan formálja a vörös bolygó felületét – írta a NASA.

A napfogyatkozás alig több mint 40 másodpercig tartott, mivel a Phobosz csupán 157-ede a Hold méretének.

A marsjáró Mastcam-Z kamerája napszűrővel is rendelkezik, ami csökkenti a fény intenzitását ezáltal jobban észlelhetővé téve a részleteket. „Láthatóvá válnak a részletek a Phobosz árnyékában is, például a különböző vonulatok és kiemelkedések” – mondta Mark Lemmon csillagász, a Phobosz megfigyelésének egyik szervezője.

„Pontosan úgy láthattuk ezt a napfogyatkozást, ahogy a marsjáró látta azt a Marsról”

– hangsúlyozta Lemmon.

A Phobosz keringés közben kis árapályerőket fejt ki a vörös bolygóra, enyhén deformálva a bolygó kérgében és köpenyében lévő kőzeteket. Az árapályerők a Phobosz pályáját is módosíthatják. A tudósok a bekövetkező változásokat vizsgálva próbálják megállapítani, hogy milyen anyagok alkotják a bolygót kérgét, vagy a belsejét.

Ajánljuk még