logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

NASA által hitelesített "holdport" vehetünk potom 420 millió forintért

| Szerző: hirado.hu
Az űrkutatás történetében történelmi jelentőségű az a Holdról származó 5 porminta, amely kalandos úton jutott el egy aukciós házba. Az egyedi minták akár 420 millió forintért is elkelhetnek.

Az 1969-es Apollo 11 küldetés során, a Neil Amstrong által összegyűjtött holdpor árverésre kerül április 13-án, a New York-i Bonhams nemzetközi aukciósházban. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki az űr ritkaság boldog tulajdonosa szeretne lenni, amely akár 1,2 millió dollárt (közel 420 millió forint) is érhet.

A holdpor minták hosszú és kalandos utat jártak be az eladásig. Az egyedi űrszemcséket a NASA hitelesítette, így legálisan értékesíthetők.

A Bonhams Aukciósház munkatársa, Adam Stackhouse így nyilatkozott a különleges ereklyéről:

„Nem volt még példa arra, hogy egy hitelesített Apollo holdminta kerüljön kalapács alá, ezért nagyon örülünk és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy nálunk kerül árverésre”.

A történet érdekessége, hogy miután az Apollo 11 visszatért a földre missziójából a Neil Amstrong által összegyűjtött kőzetmintákkal, a küldetés végére csaknem teljesen üres maradt a táska. Ugyanakkor a holdanyag-részecskék megtapadtak rajta. A Nasa szerint a porszemcséket tartalmazó táska egy kansasi űrmúzeumhoz került, melyet a múzeum igazgatója, Max Ary ellopott, ezért eljárás indult ellene.

A későbbiekben Nancy Lee Carlson, illinoisi ügyvéd vette meg a relikviát 2015-ben egy aukción, potom 995 dollárért (348 ezer forint). Carlson még ebben az évben elküldte a táskát a NASA-nak, hogy hitelesítse eredetét. Az űrügynökség hitelesítette a táskát, de nem volt hajlandó Carlson-nak visszaadni, mondván, hogy ez a kormány jogos tulajdona – olvasható az NBC News oldalán.

Nancy végül visszaperelte a holdport tartalmazó táskát, amit 2017-ben sikerült eladnia a Sotheby’s New York-i aukcióján 1,8 millió dollárért ( közel 630 millió forint). Carlson most a táskán megtapadt holdpormintákat szeretné értékesíteni, melyeket a NASA tesztjei során azonosítottak.

“Hosszú utat tett meg a holdpor, amíg 1969-től megérkezett hozzánk, az aukciós házba”

– mondta Adam Stackhouse, a Bonhams aukciósház szakértője.

Ajánljuk még