logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tengeri csigák mérge lehet a jövő fájdalomcsillapítója

| Szerző: hirado.hu

A kúpcsigák ragadozó tengeri állatok, amelyek világszerte megtalálhatók a trópusi vizekben, főleg ott ahol az Indiai- és a Csendes-óceán találkozik. Bár ezek a csigák gyönyörű kagylókkal díszített lenyűgöző állatok, egyben az óceánok leghalálosabb lényei.

Amint nevük is mutatja, csigaházuk kúp alakú, mérete és színezete fajtól függően igen változó. A legnagyobb faj 23 centiméter hosszú. A nagyobb fajok mérge az emberre nézve halálos, mégis a természet csodája. A csiga méreganyagának összetétele komoly potenciált jelent az orvostudomány számára.

Az állat támadáskor a hosszú, rugalmas, hegyes végű reszelőnyelvét használja, melyen méregtüskék találhatók. Nyelvük gyorsan és célirányosan lövell ki a méreganyaggal együtt, amellyel az idegrendszer egyes részeit blokkolva megbénítják áldozatukat. A méreg több száz különféle mérgező peptidből áll, amely az úgynevezett konotoxinok keveréke. A kúpcsiga zsákmányszerzésre és védekezésre is használja a mérget, melynek több összetevőjéről is kiderült a kutatások során, hogy kiváló fájdalomcsillapító. A méreg módosított változatai valószínűleg felhasználhatók az emberek fájdalomreceptorainak blokkolására.

A Glasgow-i Egyetem kutatása alapján az így kifejlesztett fájdalomcsillapítás hatékonyabb lehet, és kevésbé okozhat függőséget, mint a jelenlegi lehetőségek.

Andrew Jamieson, a projekt vezetője elmondta, hogy a kúpcsiga által termelt konotoxinok ígéretesnek bizonyultak az orvostudományban – olvasható a Daily Mail cikkében.

A projektvezető hozzátette: az Egyesült Királyság vezető kutatói azon dolgoznak, hogy megvizsgálják, hogyan hat az állat mérge az emberi izomzatra, majd alaposan tanulmányozzák a tengeri csiga mérgének hatását. Ennek alapján kifejleszthető egy új és hatékonyabb fájdalomcsillapító.

„Ez egy izgalmas projekt, alig várjuk, hogy elkezdhessük” – mondta Andrew Jamieson.

Ajánljuk még