logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb föld felé száguldó aszteroidát fedezett fel a magyar csillagász

| Szerző: hirado.hu
Sárneczky Krisztián az első aszteroidát nem sokkal azelőtt észlelte, hogy becsapódott volna a bolygónkba. Ezután egy másikat is kiszúrt, ami szintén egy pályára került a Földdel. Utóbbi azonban 8500 km-el elkerülte bolygónkat.

 

A magyar tudós a Konkoly Csillagvizsgáló csillagásza március 25-én éjjel észlelte a Föld felé száguldó, az EarthSky szerint több mint két méter széles aszteroidát. Az azóta 2022 FD1 névre keresztelt kisbolygó néhány órával később mindössze 8500 km-re száguldott el a Föld mellett.

Összehasonlításképpen: az amerikai GPS navigációs műholdak 20 200 km magasságban keringenek. A Nemzetközi Űrállomás jóval alacsonyabban, mintegy 400 km magasságban kering

– számolt be róla a space.com.

„A Föld közelsége megváltoztatta az aszteroida pályáját”

– közölte Sárneczky a Twitteren.

Sárneczky, aki egyébként az új év első üstökösét is jegyzi, a hónap elején is a címlapokra került, amikor mindössze néhány órával azelőtt észlelte a 2022 EB5 névre keresztelt aszteroidát, hogy az űrszikla elégett volna a Föld légkörében valahol Izland és Norvégia felett. A NASA szerint a körülbelül 3 méter széles aszteroida  mindössze az ötödik kisbolygó volt, amelyet valaha is felfedeztek, mielőtt becsapódott volna a Földbe.

A felfedezés rávilágít arra, hogy valójában mennyire veszélyesek lehetnek ezek a száguldó űrsziklák bolygónk számára. Statisztikailag a legtöbb aszteroida, amely a föld felé száguld, elég kicsi ahhoz, hogy elégjen a Föld légkörében.

Néha azonban egészen nagy sziklák is eljutnak a bolygó felszínéhez. 2013-ban egy hatemeletes épület nagyságú aszteroida robbant fel az oroszországi Cseljabinszk városa felett ezzel hatalmas lökéshullámot okozva, amely 1200 embert sebesített meg.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még