logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több évtizedes mélypontjára apadt az antarktiszi jégtakaró februárban

Több mint négyévtizedes mélypontjára süllyedt februárban az antarktiszi tengerjég kiterjedése – közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata.

A hónap egészében átlagosan 27 százalékkal volt kisebb az antarktiszi jégtakaró az 1991–2020-as évek átlagánál, és az eddigi legalacsonyabb szintjére süllyedt a mérések 1979-es kezdete óta.

Főleg a Ross-, a nyugati Amundsen- és az északi Weddell-tengerben volt kisebb a tengerjég kiterjedése a szokásosnál – közölte a Copernicus.

Ennél jobban alakult a helyzet az Északi-sarkvidéken, ahol csak 2 százalékkal volt kisebb februárban a tengerjég kiterjedése a sokévi átlagnál.

A Copernicus mérései szerint a globális átlaghőmérséklet februárban 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020-as évek februárban mért átlagát, jóval elmaradva a 2016-os, a 2017-es és a 2020-as csúcsértékektől.

Európában különösen enyhe volt a február, a hőmérsékletek 2 százalékkal haladták meg a sok évi átlagot, ám távolról sem döntöttek rekordot. Az eddigi legmelegebb február, amelyet 1990-ben mértek, 1,6 fokkal volt melegebb az ideinél.

Az Európai Unió klímafigyelő szolgálata havonta tesz közzé globális jelentést műholdak, hajók, repülőgépek, meteorológiai állomások által mért adatok és modellszámítások alapján.

Ajánljuk még