logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, hogyan néz ki két aszteroida „tánca”

| Szerző: hirado.hu
Két aszteroida kering egymás körül a Földtől több millió kilométerre. A két égitest táncát pedig a NASA kutatói vizualizálták, hogy bárki megcsodálhassa azt.

Több millió kilométerre a Földtől két aszteroida, – Dimorphos és Didymos – kering egymás körül, és az egyikükkel „randevúnk” van – írta közösségi média felületén a NASA, ahhoz a kisvideóhoz, amelyben bemutatják a két aszteroida „táncát”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés

A kettős aszteroida átirányítási tesztünk tavaly (Double Asteroid Redirection Test) ősszel indult útnak, a Dimorphos nevű, 160 méter széles holdbolygó felé” – tették hozzá. A DART névre keresztelt küldetés során egy kisebb beavatkozással, ütközéssel akarják megváltoztassa a két aszteroida keringési pályáját.

Ezért a tervek szerint egy űreszköz fog a kisebb, Didymos névre keresztelt aszteroidával ütközni, kimozdítva azt eddigi pályájáról, így változtatva meg a nagyobb, a Dimorphos keringési pályáját is.

A kutatók hangsúlyoztak, sem a Dimorphos, sem a Didymos nem jelent potenciális veszélyt a Földre, de annak pontos tanulmányozása, hogy a Dimorphos pályája hogyan változik emberi beavatkozásra, segít majd nagyobb, erősebb űreszközök tervezésében. Erre pedig azért van szükség, hogy ha a jövőben aszteroida fenyegetné a Földet, a szakemberek el tudják lökni, téríteni azt a bolygónk útjából.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még