logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akár 40 műholdat is tönkretehetett a mágneses vihar

| Szerző: hirado.hu
A SpaceX űrkutatási vállalat február 3-án Falcon 9 hordozórakétáján 49 Starlink műholdat lőtt fel a floridai Kennedy Űrközpontból. A kilövés utáni napon azonban geomágneses vihar alakult ki, ami megnövelte a Föld felső légkörének sűrűségét, ami hatással volt az alacsony pályán haladó műholdakra. A vállalat biztonságos üzemmódba helyezte a műholdakat, azonban akár 40 esetében még így is túl nagy volt a légellenállás, és űrszemétként eshetnek ki pályájukról.

A SpaceX akár 40 Starlink internetes műholdat is elveszíthet egy geomágneses vihar miatt, amely egy nappal a flotta indítása után csapott le – írta a space.com.

A SpaceX 49 Starlink műholdat indított el Falcon 9 hordozórakétáján február 3-án a floridai Kennedy Űrközpontból. Egy nappal később azonban a Föld felett egy geomágneses vihar megnövelte a légkör sűrűségét, ami növelte a műholdak légellenállását, legtöbbjüket tönkretéve.

Az előzetes elemzések szerint a megnövekedett légellenállás megakadályozta, hogy a műholdak elhagyják a biztonságos üzemmódot és megkezdjék a pályára állítási manővereket. A műholdak közül akár 40 újra belép vagy már be is lépett a Föld légkörébe – közölte a SpaceX.

Az űr időjárását vizsgáló meteorológiai szolgálat szerint geomágneses vihar akkor keletkezhet, amikor a Föld közelében az intenzív napszél váltakozó áramlatokat és plazmákat hoz létre a Föld magnetoszférájában. Ez a kölcsönhatás felmelegítheti a Föld felső légkörét és megnövelheti annak légsűrűségét, ami hatással lehet az alacsony pályán keringő műholdakra. A pénteki geomágneses vihar a január 30-i napkitörés miatt következett be, amikor az töltött részecskék hullámát küldte a Föld felé.

A legutóbb felbocsátott 49 műhold olyan kezdeti pályára állt, amely a legalacsonyabb pontján 210 kilométerre húzódott a Föld felett. A vállalat azért bocsátja alacsony pályára a Starlink műholdakat, hogy a indítás utáni meghibásodás esetén gyorsan el lehessen azokat távolítani. Ez a pályakialakítás viszont sebezhetővé tette a flottát a pénteki geomágneses viharral szemben.

A fedélzeti GPS szerint a légköri légellenállás akár 50 százalékkal is megnőtt, mint a korábbi indítások során – írta a SpaceX.

A műholdakat azokat védő biztonságos üzemmódba helyezték és olyan íven repültek, hogy a lehető legjobban minimalizálják a légellenállási hatásokat. A legtöbb műhold esetében azonban még így is túl nagy volt a légellenállás, akár 40 műhold űrszemétként fog kihullani a pályáról.

A műholdak más műholdakkal való ütközésének kockázata nulla, tervezésükből adódóan pedig a légkörbe való visszaeséskor elpusztulnak, tehát nem keletkezik pályatörmelék, és a földbe sem csapódnak alkatrészek – hangsúlyozta a SpaceX.

Kapcsolódó tartalom

A vállalat 2019 óta küldi fel a Starlink műholdak flottáit, hogy egy mega-konstellációt építsenek ki a Föld körüli pályán. A projekt célja, hogy nagy sebességű internet-hozzáférést biztosítson az ügyfeleknek bárhol a Földön, különösen a távoli vagy rosszul ellátott területeken.

A projektet a csillagászok kritizálták, állításuk szerint az éjszakai égbolton áthaladó nagy számú műhold fényes csíkokat hagyhat a távcsövek látómezejében. Azóta a SpaceX dolgozik azon, hogy csökkentse a Starlink műholdak láthatóságát, és ezzel minimalizálják a csillagászatra gyakorolt hatásukat.

Címlapfotó:A SpaceX Falcon 9 hordozórakétája egy korábbi kilövés során 2022, január 19-én (Fotó: MTI/AP/Florida Today/Tim Shortt)

Ajánljuk még