logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Készített egy próbaképet, majd saját magát is lefotózta a James Webb űrteleszkóp

| Szerző: hirado.hu
Bemutatta a NASA az első képet, amelyet a James Webb űrtávcső készített. Mivel az űrügynökség egyelőre még nem végezte el a teleszkóp teljes finomhangolását, ezért az első felvétel kissé homályos lett.

 

A NASA a tervek szerint májusra készíti el az első olyan fotót, amelyet a jövőben az űrtávcsőtől valójában várhatunk, előzetesen viszont már most megmutatott egyet.

A James Webb űrteleszkóp első fotója, amely a műszer finomhangolásának befejezése előtt készült (Forrás: NASA/Twitter)

Az űrteleszkóp első fotója egy olyan képmozaik, amin 18 különálló fénypontot látni. Valójában ezek a fénypontok mind ugyanattól a csillagtól származnak, ám a 18 tükörszegmens finomhangolása még nem fejeződött be, így mindegyik külön-külön küldte el a befogott fényt a műszer érzékelőjének, a NIRCam-nak.

A fotón – amely körülbelül ezer képből áll össze – a HD 84406 kódjelű, egy a Naphoz hasonló csillag látható, amely a Nagy Medve csillagképben helyezkedik el, nem messze a Göncölszekértől. A csillag körülbelül 260 fényévnyire van a Földtől.

Kapcsolódó tartalom

A NASA egy extra fotót is közzétett: a kép a NIRCam egyik olyan lencséjéről készült, ami a tükör felé néz, hogy a mérnökök munkáját segítse.

Gyakorlatilag a teleszkóp szelfijéről van szó.

A világító szegmens közvetlenül a lencse felé tükrözi a fotózott csillag fényét.

A NASA jelezte, hogy a tervek szerint a következő egy hónap során úgy módosítja majd a beállításokat, hogy a fénypontok egy képpé álljanak össze. A mostani képkészítés egy próba volt arra, hogy az érzékelő valóban képes-e a fény begyűjtésére, másfelől pedig megnézik, hogy a 18 tükörszegmens mindegyike tükrözi-e a fényt a műszernek.

A próba sikeres volt.

Kapcsolódó tartalom

A James Webb űrteleszkópot december 25-én indult útjára az Európai Űrhajózási Hivatal kouroui (Francia Guyana) űrrepülőteréről, és január végén érte el végső állomását. A tudósok a tervek szerint nemcsak a világegyetem keletkezését fogják kutatni a segítségével, hanem exobolygókat is keresnek majd vele.

A címlapfotón a James Webb űrteleszkóp (Fotó: MTI)

Ajánljuk még