logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatalmas metánszivárgást észleltek az űrből

| Szerző: hirado.hu
Műhold segítségével vizsgálták meg az emberi tevékenység által kibocsátott metán mennyiségét. Kiderült, hogy a kibocsátott metán nagy része olaj- és gázkitermelésből származik. A mért metánfelhők körülbelül azzal egyenértékűek, mintha 20 millió járművet egy évre kivonnának a forgalomból.

A kutatók műhold segítségével térképezték fel az emberi tevékenység által kibocsátott metán hatalmas mennyiségét. A kibocsátott metán nagy része olaj- és gázkitermelésből származik – olvasható a Live Science oldalán.

A február 3-án publikált tanulmány szerint

a műholdfelvételek kimutatták, hogy az olaj- és gázipari létesítmények a szivárgáskor vagy a karbantartási munkálatok ideje alatt kibocsátott metán az összes olaj- és gázipari metánkibocsátás mintegy 8-12 százalékát teszik ki.

Riley Duren a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a mostani kutatás megerősíti azt, amit az egyes létesítményekre és régiókra vonatkozó korábbi tanulmányok során találtak. Az olaj- és gázipari tevékenységekből származó időszakos metánkibocsátás az egész világon gyakori jelenség, azonban többnyire nem jelentik.

„Az éghajlatváltozás megakadályozásának szempontjából a mostani évtized kritikus, és megerősíti azt, hogy sürgető szükség van olyan tartós globális megfigyelőrendszerekre, amik képesek a metánkibocsátást észlelni, pontosan meghatározni és számszerűsíteni” – mondta Riley Duren.

A metán a második leggyakoribb üvegházhatású gáz, amelyet a Föld légkörébe bocsátanak ki, rövid távon pedig károsabb lehet az éghajaltra, mint a szén-dioxid.

Az Európai Űrügynökség Sentinel–5P nevű műhold fedélzetén található a troposzféra megfigyelő műszer, ami naponta méri a metánt a légkörben. A műszer által készített adatok segítségével tanulmányozták az emberi tevékenységek által világszerte felszabaduló metánmennyiségeket 2019 és 2020 között.

Megállapították, hogy az ultrakibocsátók óránként 27,5 tonnánál több metánt termelnek, és ennek mintegy kétharmada az olaj- és gázkitermelésből származik, míg a fennmaradó egyharmad a szén, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás között oszlik meg.

Az olaj- és gázkitermelés során felszabaduló metán valószínűleg karbantartási tevékenységek és a váratlanul meghibásodó berendezések vagy szivárgások eredménye.

A vizsgált időszakban Türkmenisztánban volt a legmagasabb a becsült metánkibocsátás, ezt követte Oroszország, az Egyesült Államok, Irán, Kazahsztán és Algéria.

A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a metánfelhőket egyes területeken nem tudták mérni. Ilyen volt például az amerikai Permian-medence vagy Kanadában és Kínában azok a területek, ahol kőolajat termelnek. Ezekben a régiókban ugyanis az összkibocsátás túl magas volt ahhoz, hogy az egyes ultrakibocsátásokat észlelni lehessen.

A tanulmány szerint a mért metánfelhők körülbelül azzal egyenértékűek, mintha 20 millió járművet egy évre kivonnának a forgalomból.

Címlapfotó: A NASA által közreadott fotó a Földről és a lenyugvó Napról (Fotó: TI/EPA/NASA/Terry W. Virts)

Ajánljuk még