logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt Berki Krisztián

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az orvostudomány csodája: implantátum segítségével állt lábra a lebénult férfi

| Szerző: hirado.hu
Egy svájci kutatócsoport által kifejlesztett implantátumot rögzítettek műtéti úton egy lebénult férfi gerincéhez, aki ezután képes volt lábra állni és járni. A fejlesztés még a kezdeti szakaszban van, ezért az implantátum egyelőre nem használható a mindennapi élet során, de a kutatócsoport bizakodóan tekint a jövőbe.

Egy svájci kutatócsoport által kifejlesztett implantátumnak köszönhetően járni tudott egy férfi, aki súlyos gerincvelősérülés miatt lebénult – írta a CNN.


Ez az első alkalom, hogy valaki, aki teljes gerincvelő-szakadást szenvedett, képes volt szabadon járni. A kutatás eredményeit a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé.

Michel Roccati öt éve szenvedett súlyos motorbalesetet, gerincvelő-sérülése miatt teljesen lebénult.

A kutatók által kifejlesztett implantátumot műtéti úton rögzítették a férfi gerincéhez, aminek köszönhetően képes volt lábra állni és járni. Azt azonban hangsúlyozták, hogy a kifejlesztett implantátum nem gyógymód a gerincsérülésekre, a technológia túl bonyolult ahhoz, hogy a mindennapi életben használják, de fontos lépés az életminőség javítása felé.

Roccati elmondta, hogy a fejlesztés számára hatalmas ajándék, fel tud állni, lépni, lemenni a lépcsőn. A férfi balesete óta kitartóan küzd, hogy felépüljön. Mindig is aktív életet élt, elmondta, hogy bokszolt, futott, rendszeresen edzett. A baleset után azonban már ezekre nem volt képes, de a rehabilitációját sosem hagyta abba.

Jocelyne Blochot, az implantátum beültetését elvégző idegsebészt lenyűgözte a férfi felépülésének gyorsasága. Elmondta, hogy Roccati hihetetlen akaratereje képessé kell tegye arra, hogy a technológiát használva tovább fejlődjön.

Eddig kilenc ember kapta meg az implantátumot, és mindannyian képesek lábra állni.

A mindennapi életben egyik páciens sem használja, mert a technológia egyelőre túl bonyolult. Segítségével azonban képesek gyakorolni a járást, ami átmozgatja az izmaikat és javítja az egészségüket.

Grégoire Courtine professzor, a technológiát kifejlesztő csoport vezetője elmondta, hogy a csapat előtt még hosszú út áll, amíg eljutnak odáig, hogy a technológiát rutinszerűen használhassák az érintett emberek.

Címlapfotó: YouTube.com

Ajánljuk még