logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb trükkel próbálkoznak a csalók

| Szerző: hirado.hu
Otthoni PCR-tesztelőt kínálnak a csalók, de ne dőljünk be neki.  

Az Egyesült Királyságban észleltek egy Coviddal kapcsolatos átverést. Az sms üzenet azt állította, hogy az NHS-től, a brit nemzeti egészségügyi szolgálattól származik, amely a koronavírus elleni védőoltásokat biztosítja és ingyenes tesztelést biztosít az egész országban. A Sophos kiberbiztonsági vállalat szerint ilyen átverés előfordulhat Magyarországon is.

A hamis üzenet: A teljesen beoltott betegek körében növekvő számú megbetegedések miatt egy otthoni PCR tesztelő készletet vezettünk be. Hogy Ön is megkapja a készletet, kövesse a linket” –írtk

Mit lehet tenni?

Reméljük, hogy mindenki azonnal kiszúrja az átverést, annak ellenére, hogy a szöveges üzeneteket számos dologra használnak: kétlépcsős hitelesítéshez, emlékeztetőkhöz, értesítésekhez és továbbiakhoz, így a kormányzati szervektől érkező SMS-ek nem számítanak ritkaságnak.

Mégis, ha arra vágynánk, hogy minden esetre azért rákattintsunk az üzenetben lévő linkre, A Sophos felhívja a figyelmet, hogy előbb tegyünk fel magunknak a következő kérdéseket:

– Valószerű a történet? Nem. A vizsgálati eredmények érkezhetnek SMS-ben, de a csodálatos új kísérleti egészségügyi berendezések ajánlatai nem!
– Valószerűnek tűnik a hivatkozás? Nem. Az NHS linkjei általában NHS PONT UK-val végződnek (“NHS.UK”), de ez furcsán festő PONT COM címmel bír.
– Egyáltalán rá kell kattintanom a linkre? Nem. Még ha a hivatkozás valós is lenne, figyelmen kívül hagyhatnád és megtalálhatnád magad a megfelelő helyre vezető utat – tanácsolja a Sophos.

 

Ajánljuk még