logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brutálisan vadásznak a kardszárnyú delfinek a kék bálnákra

| Szerző: hirado.hu
Egy friss kutatás során megfigyelték, hogy a kardszárnyú delfinek brutálisan kivégezték a kék bálnákat, azok orrnyílására ugrottak, úszóikat, fejüket és szájukat harapdálták. Egy alkalommal pedig még ennél is brutálisabban vadásztak, ugyanis még ettek is a még élő bálna nyelvéből.

Egy friss kutatás alapjául szolgáló tanulmányban John Totterdell, a Centre for Whale Research munkatársa és kollégái a kardszárnyú delfinek és a kék bálnák közti kapcsolatot tanulmányozták. Megfigyeléseik alatt három olyan támadást dokumentáltak, amelynek során kardszárnyú delfinek végeztek kék bálnákkal – olvasható a Live Science cikkében. A kutatók által rögzít felvételek azért fontosak, mivel ezek az első ilyen típusú megfigyelések.

A támadások 2019 és 2021 között történtek Ausztrália délnyugati partjainál. Totterdell és munkatársai megfigyelték, hogy minden támadásban 50–75 kardszárnyú delfin vett részt. Ugyanakkor arra is felfigyeltek, hogy a támadásoknál több példány minden egyes támadásnál jelen volt.

A felvételeken jól látszott, hogy a kardszárnyú delfinek brutálisan kivégezték a kék bálnákat, azok orrnyílására ugrottak, úszóikat, fejüket és szájukat harapdálták. Egy alkalommal pedig még ennél is brutálisabban vadásztak, ugyanis még ettek is a még élő bálna nyelvéből.

Robert Pitman, az Oregoni Állami Egyetem munkatársának véleménye szerint azért nem figyelhették meg eddig a kardszárnyú delfinek ezen vadászási szokásait, mert a bálnavadászatok következtében a kék bálnák száma nagyon lecsökkent, így ritkábban keresztezte a két faj egymás útját.

Tehát, feltehetően a kardszárnyú delfinek már korábban is vadásztak kék bálnákra, de a zsákmány számának csökkenése miatt újabb prédák után néztek.

Pitman a most megjelent tanulmány kapcsán elmondta, a mostani megfigyelések azért is fontosok, mivel végre bepillantást nyerhetünk abba, milyen volt a világ, mielőtt kiirtottuk a nagy, tengeri állatok jelentős részét.

Ajánljuk még