logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Néhány óra alatt 200 milliárd dollárt veszített piaci értékéből a Facebook

| Szerző: hirado.hu
A Meta befektetői részéről nagy tiltakozást váltottak ki Mark Zuckerberg grandiózus tervei, a virtuális valóságon keresztül elérhető digitális világgal kapcsolatban. A korábban Facebook néven ismert vállalat részvényei 23 százalékkal csökkentek, aminek következtében több mint 200 milliárd dollárral lett kevesebb az új cég piaci értéke.

 

Bezuhantak az amerikai techóriás részvényárai a szerdai tőzsdezárás után. A 23 százalékos részvényárcsökkenés után darabonként 249,15 dolláron (77 478 forint) landolt a Meta-értékpapírok ára. A hatalmas esés közel 200 milliárd dollár (62 billió 145 milliárd forint) piaci értéket faragott le a Meta részvényeiből, így a teljes piaci kapitalizációja

 900 milliárd dollárról (közel 280 billió forint) mintegy 700 milliárd dollárra (több mint 217 billió forint) zuhant.

– számolt be róla a Yahoo Finance.

A vállalat részvényenkénti 3,67  dolláros (1149 forint) negyedik negyedéves nyeresége elmaradt az elemzők által várt 3,85 dollártól (1205 forint). A cég a negyedévet 33,67 milliárd dolláros (több mint 10 billió forint) bevétellel zárta.

A Metán a regisztrált napi felhasználók száma is az 1,95 milliárdos várt érték helyett csak 1,93 milliárdon zárt.

A vezetők a gyenge eredményeket az Apple iOS adatvédelmi módosításaira fogták, amelyek szerintük megnehezítették a hirdetések személyre szabását. Az valószínűsíthető, hogy ezek a problémák nem fognak egyhamar megoldódni.

Grandiózus befektetés

Ahogy arról már korábban a hirado.hu beszámolt, 2021-ben közel 10 milliárd dollárt (3 billió 120 milliárd forint) költött az óriáscég a metaverzum kialakításához szükséges befektetésekre.

A vállalat azt jósolta, hogy a jövőben az emberek a metaverzumot fogják használni, és a mostani nagy költekezés a felkészülésre előnyt biztosít a Metának a riválisokkal szemben.

Zuckerbergnek azonban még mindig nem sikerült meggyőző üzleti érveket felhoznia a befektetők számára arról, hogy miért kellene a vállalatnak ennyit költenie a projektre, amikor a jelenlegi üzletág lassú növekedéstől, adatvédelmi problémáktól és a gyenge reklámpiactól is szenved. Ráadásul a legutóbbi eredmények csak tovább bonyolítják a helyzetet.

 

Ajánljuk még