logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felfedeztek egy új pingvinkolóniát

| Szerző: hirado.hu
A felfedezés aggodalomra ad okot, hiszen megmutatja, hogy a felmelegedés miként alakítja át az élővilágot. Korábban a térség túl jeges volt a szamárpingvinek számára, amelyek jobban érzik magukat a valamivel melegebb szigeteken, mint a sarkvidéki jégen.

 

A szamárpingvinek egy korábban ismeretlen kolóniáját azonosították az Antarktiszon. A populáció a faj egyik legdélebbi ismert csoportja, a felfedezés pedig azt sugallja, hogy a klímaváltozás miatt egyre terjednek a mérsékeltebb körülményeket kedvelő madarak – írja a National Geographic.

A 75 fészekből álló kolóniára az Andersson-szigeten bukkantak, de az állatokat az Antarktiszi-félsziget északi részénél, egy eddig feltérképezetlen szigetcsoportnál is megfigyelték. Korábban a térség túl jeges volt a szamárpingvinek számára, amelyek jobban érzik magukat a valamivel melegebb szigeteken, mint a sarkvidéki jégen.

A Greenpeace a Weddell-tengeren át folytatott expedíciót független szakértőkkel, a cél az volt, hogy felmérjék az antarktiszi pingvinek számát.

Heather J. Lynch, a Stony Brook Egyetem ökológusa és a csapat vezetője szerint a helyi szigetcsoportok vizsgálatával jobban megérthetik, hogy miként reagálnak a pingvinek az éghajlati átalakulásra. A megfigyelés során szinte mindenhol szamárpingvinekbe botlottak, ami azt mutatja, hogy a felmelegedés átalakítja a fajok összetételét.

Korábban egyetlen szamárpingvin-kolóniát figyeltek meg ennyire délen. Lynch szerint a faj opportunista, amint a gleccserek visszavonulása után alkalmuk adódik megtelepedni egy sziklán, meg is kezdik a kolonizálást.

A klímaváltozás és az ipari halászat nagyban befolyásolja a pingvinfajokat. A természetvédők és kutatók most azon dolgoznak, hogy három nagy védett tengeri területet alakítsanak ki a déli földrésznél.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még