logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan megkezdheti valódi munkáját a James Webb űrteleszkóp

| Szerző: hirado.hu
Elérte végső állomását a James Webb űrteleszkóp, a munka azonban nem áll meg. A NASA tájékoztatása szerint tovább finomítják a teleszkóp L2 körüli pályáját, ezután pedig további tesztekre és beállításokra lesz szükség, mielőtt nyáron megkezdhetné a tudományos megfigyeléseket – írta a Live Science.

Elérte a Földtől több, mint másfél millió kilométerre levő célállomását a James Webb űrteleszkóp hétfőn, közép-európai idő szerint 21 óra körül. A szakemberek öt percen át működtették a teleszkóp hajtóműveit, hogy a Nap körüli pályára állítsák.

A teleszkópot december 25-én indították útjára az Európai Űrhajózási Hivatal kouroui (Francia Guyana) űrrepülőteréről.

A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a teleszkóp a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. A NASA tájékoztatása szerint a szakemberek a továbbiakban is finomítani fogják a teleszkóp L2 körüli pályáját.

A következő hónapokban további teszteket és beállításokat végeznek a műszeren, hogy teljesen felkészítsék a tudományos megfigyelések elvégzésére, amelyeket a tervek szerint júniusban kezd meg a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy túl vagyunk ezen, másrészt viszont éppen csak kibontottuk az űrteleszkópot, a tudományos kutató munka java még csak most jön” – fogalmazott Keith Parrish, a James Webb Űrteleszkóp obszervatóriumának vezetője.

Kapcsolódó tartalom

A James Webb teleszkóp elődje, a Hubble három évtizede munkálkodik az űrben. Az általa készített fotók továbbra is fontos ismereteket nyújthatnak a világegyetemről.

A James Webb űrteleszkóp az infravörös tartományban végzett megfigyeléseivel igyekszik észlelni a legkorábban kialakult csillagokat. Küldetése során eddig soha nem látott látványt nyújthat majd a megfigyelt objektumokról.

Címlapfotó: A James Webb űrteleszkóp művészi lenyomata az Ariane 5 rakétába hajtogatva (Fotó: EPA/ESA/D. Ducros)

Ajánljuk még