logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már az omikron specifikus oltás klinikai tesztelését végzi a Pfizer–BioNTech

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech kedden közleményben jelentette be, hogy megkezdte a koronavírus omikron változatára kifejlesztett védőoltás klinikai tesztelését.

A tesztelés során értékelik a vakcina biztonságosságát, az emberi szervezet toleranciaszintjét és immunválaszát mind első oltás, mind emlékeztető oltás esetén alkalmazva a mintegy 1420 fős, 18 és 55 év közötti, egészséges felnőtt emberekből álló mintában. A kész vakcinát az 55 év alatti korosztályoknak szánják.

A klinikai tesztelés három csoportban zajlik. Az első csoport tagjai a vizsgálatot megelőző 90. és 180. nap közötti időszakban már két adagot megkaptak a Pfizer–BioNTech jelenlegi, koronavírus elleni védőoltásából. Ők egy vagy két adagot kapnak a most kifejlesztett omikron-specifikus vakcinából.

A második csoportba tartozó résztvevők már három adag Pfizer–BioNTech védőoltást kaptak a vizsgálatot megelőző 90. és 180. nap közötti időszakban. Ők egy adagot kapnak a korábbi védőoltásból vagy az újonnan kifejlesztett omikron specifikus vakcinából. A harmadik csoport tagjai eddig még nem kaptak koronavírus elleni védőoltást, ők három adag omikron specifikus vakcinát fognak kapni.

Az omikron változatra most kifejlesztett védőoltást 30 mikrogrammos adagokban adják be, hasonlóan a mostani vakcinákhoz.

Miközben a jelenlegi kutatások és az empirikus adatok is azt mutatják, hogy az emlékeztető oltások továbbra is magas szintű védelmet nyújtanak az omikron változat okozta súlyos betegséggel és a kórházi kezeléssel szemben, fel kell készülnünk arra az esetre is, ha ez a védettség idővel csökkenni kezd, és az omikron- vagy más, jövőbeli változatok okozta betegségeket kell kezelnünk” – fogalmazott a közleményben Kathrin Jansen, a Pfizer védőoltás kutatásfejlesztéséért felelő vezető alelnöke.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója még decemberben úgy nyilatkozott: ha az omikron változat miatt új védőoltásra lenne szükség, ez márciusra a vállalat rendelkezésére fog állni. A Pfizer szóvivője időközben megerősítette, hogy a cég már el is kezdte gyártani az új védőoltást.

Az omikron variáns megjelenése miatt proaktívan teszteljük és saját felelősségünkre elkezdtük gyártani az omikron elleni védőoltást, hátha szükség lesz rá, de természetesen megvárjuk a tesztek eredményét, és közben folytatjuk a szokásos egyeztetési-jóváhagyási eljárást az illetékes egészségügyi hatóságokkal, mielőtt az oltást bevezetjük a piacra” – fejtette ki a szóvivő.

A két cég szerint a védőoltás várható gyártását az sem befolyásolja, ha a vállalatoknak át kell állniuk az új vakcinára.

Már korábban bejelentettük, hogy terv szerint négymilliárd adag, koronavírus elleni védőoltást gyártunk 2022-ben, és ez a mennyiség akkor sem fog csökkenni, ha új védőoltásra lesz szükség” – fogalmazott a szóvivő.

Ugyanakkor a két vállalat azt is hangsúlyozta, hogy azok, akik már megkapták a jelenlegi emlékeztető oltást, „továbbra is magas fokú védelmet élveznek az omikron változattal, különösen a súlyos betegséggel vagy kórházi kezeléssel szemben”.

A legújabb, publikálás előtt álló laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a harmadik adag Pfizer/BioNTech-védőoltás beadását követően az antitestek négy hónapig erős védelmet nyújtanak az omikron variánssal szemben is.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még