logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először indult régészeti projekt a világűrben

| Szerző: hirado.hu
A Nemzetközi Űrállomáson a héten megkezdődött a világelső régészeti projekt. A kutatást a földi környezetben gyakran használt próbagödrök ihlették.

 

Régészeti projekt indult a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – számol be a Phys.org. A vizsgálatot Alice Gorman, a Flinders Egyetem munkatársa és Justin Walsh, a Chapman Egyetem szakértője vezeti. A Nemzetközi Űrállomás régészeti projektjének célja az űrbéli lakóhely tanulmányozása – írja a National Geographic. 

„Mi vagyunk az elsők, akik megpróbálják megérteni, hogyan viszonyulnak az emberek azokhoz a tárgyakhoz, amelyekkel az űrben élnek együtt. Azáltal, hogy a régészeti perspektívákat egy aktív térbe hozzuk, mi vagyunk az elsők, akik megmutatják, hogyan alkalmazkodnak az emberek egy teljesen új környezethez” – mondta Walsh.

Kapcsolódó tartalom

A projekt első szakaszában a legalapvetőbb régészeti technikát, a próbagödröt veszik alapul.

Mint ismertetik, a Földön a módszerrel egy méter mély négyzet alakú területet ásnak ki, hogy kiértékeljék az adott területet, és megtervezzék a későbbi munkát. Az ISSAP keretében viszont ragasztószalaggal jelölnek ki egy területeket az ISS-en, majd napi fényképek segítségével tanulmányozzák a terek használatát. A kísérlet 60 napon át tart majd, a képek naponta készülnek.

A négyzeteket január 14-én hozta létre Kayla Barron, a NASA asztronautája. Az érintett terek különböző munkához vagy szabadidőhöz köthető helyeken, például egy konyhaasztalnál találhatók. Az asztronauták saját döntésük alapján az amerikai laboratóriumi modul, a Destiny egyik állványán is kijelöltek egy megfigyelendő térrészt, abban bízva, hogy ez érdekes lehet a régészeknek.

Ajánljuk még