logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb rakétát bocsátott az űrbe a SpaceX

| Szerző: hirado.hu
Tovább folytatta a vállalat a rakétaindításokat és kilőtte idei harmadik, Falcon-9 hordozórakétáját. A rakéta hasznos teherként szállított 49 új internetszolgáltató távközlési műholdat – közölte a CBS News.  

Az indításra magyar idő szerint szerda kora hajnalban, 3:02-kor került sor. Miután a rakéta elhagyta az alsó légkört, az első fokozat levált és egy, a parttól távol eső tengeri platformon sikeresen landolt, így újra felhasználható, mellyel jelentősen csökkenthetik a startok költségeit. Ez volt a SpaceX 103. sikeres visszatérése, melyekből 79 a tengeren zajlott.

A második fokozat az első leválása után néhány másodperccel elérte a tervezett pályát, ezután pedig mind a 49 Starlink műholdat elengedték, hogy maguktól repüljenek.

Ezzel a kilövéssel a SpaceX eddig 1993 Starlink műholdat indított, amelyek közül 1741-ről úgy gondolják, hogy működőképes. A vállalatnak több, mint 12 ezer Starlink felbocsátására van engedélye, hogy az űrbe telepített kereskedelmi internet-hozzáférést biztosítson az ügyfelek számára.

Idén ez már a harmadik alkalom, hogy a vállalat rakétát indított az űrbe. A floridai Kennedy Űrközpontból induló Falcon-9 hordozórakéta 49 Starlink műholdat szállított, ezzel folytatva az internetszolgáltató műholdrendszer bővítését.

Címlapfotó: Felbocsátják a SpaceX 49 Starlink távközlési műholdat a világűrbe szállító Falcon-9 hordozórakétáját (Fotó: MTI/AP/Florida Today/Craig Bailey)

Ajánljuk még