logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Virtuális zöld legelők ösztönzik bőségesebb tejtermelésre a teheneket

| Szerző: hirado.hu
Egy török farmer érdekes kísérletbe kezdett: a tehenei szemére virtuálisvalóság-szemüvegeket helyezett fel, hogy az általa levetített képeknek köszönhetően megnyugtassa az állatokat, és azok így több tejet adjanak.

 

İzzet Koçak elmondása szerint a szemüveg pompás zöld legelőket vetít a teheneknek, amelyek ettől úgy érzik, hogy a szabadban legelnek, nyugodtabbak lesznek, és így több és jobb minőségű tejet adnak. A gazda emellett még klasszikus zenét is lejátszik nekik, ezzel is alacsonyan tartva a stressz-szintjüket.

Koçak először két állaton próbálta ki az eszközöket, és azt tapasztalta, hogy amíg átlagosan 22 liter tejet ad egy tehén a gazdaságban, a két VR-szemüveget viselő állat akár 27 litert is. Miután megbizonyosodott a kísérlet hatékonyságáról, úgy döntött, hogy újabb tíz szemüveget rendel a teheneknek.

Kapcsolódó tartalom

A török farmer egyébként nem az első, aki ezzel az újítással próbálkozik. Koçakot egy orosz gazda inspirálta, aki két évvel ezelőtt szintén VR-szemüvegek használatával próbálta bőségesebb tejtermelésre ösztönözni állatait.

Az orosz agrárminisztérium reagált a kísérletre, és megerősítette, hogy a természetes környezet jó hatással van a tehenek egészségére, ezáltal pedig a tejhozam mennyiségére és minőségére is.

A címlapfotón a VR-szemüveget viselő tehén (Forrás: Twitter)

Ajánljuk még