logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mesterséges Holdat építettek Kínában

| Szerző: hirado.hu
A kutatók a mesterséges kamra segítségével alacsony gravitációs körülmények között kísérletezhetnek. A létesítmény lehetővé teszi, hogy mágnesesség segítségével alacsony gravitációs környezetet szimuláljanak.

Az építményt ebben az évben szeretnék hivatalosan is üzembe helyezni. A mesterséges Hold valójában egy 60 centiméter átmérőjű vákuumkamra, aminek a belsejében erős mágneses tereket hoztak létre, melynek segítségével „eltüntetik” a gravitációt – olvasható a Space.com oldalán.

A mesterséges Hold létrehozását egy korábbi kísérlet inspirálta, amikor tudósok mágnesek segítségével békákat lebegtettek.

Li Ruilin, a Kínai Bányászati és Technológiai Egyetem geotechnikai mérnöke elmondta, hogy a kamrába holdfelszínt imitáló kőzetek és por is kerül majd. Kiemelte, hogy ez a kamra az első a maga nemében a világon, és az alacsony gravitációs körülményeket akármeddig képes fenntartani.

A tervek szerint a létesítményt arra használják majd, hogy a kifejlesztett technológiai újításokat tesztelhessék alacsony gravitációs környezetben, mielőtt valóban a Holdra küldik.

A tesztelés lehetővé teszi, hogy kiküszöböljék az esetleges technikai hibákat. Emellett komoly előnyt jelent, hogy a tudósok ellenőrizhetik azt is, hogy bizonyos szerkezetek képesek lennének-e túlélni, működőképesek maradni a Hold felszínén.

„Néhány kísérlethez, mint például egy ütközési teszthez mindössze néhány másodperc kell a szimulátorban. Más tesztek, például egy kúszásvizsgálat viszont több napig is eltarthat” – mondta Li Ruilin. A kúszásvizsgálat azt méri, hogy egyes anyagok mennyire deformálódnak állandó hőmérséklet és feszültség mellett – tette hozzá a kutató.

A Holdon a gravitáció a földi gravitáció erősségének csupán az egyhatoda, ezért hatalmas előrelépés, hogy a Hold körülményeit imitálva képesek a tudósok teszteket végezni és ellenőrizni a különböző technológiákat.

A kutatócsoport szerint a kamra ötletét Andre Geim fizikus egyik kísérlete adta, aki évekkel ezelőtt kidolgozott egy kísérletet, amiben egy békát mágnessel lebegtetett. A fizikus által használt lebegtetési „trükk”, amelyet a mesterséges holdkamrában is alkalmaznak, a diamágnesességből ered.

A diamágnesesség a mágnesesség egy formája, amely csak külső mágneses tér hatására jelentkezik. Diamágneses mágneses térben létrejöhet a lebegés egyensúlyi állapotban, energiafelhasználás nélkül. Az atomok atommagokból és apró elektronokból állnak, amelyek kis áramkörökben keringenek körülöttük; ezek a mozgó áramkörök viszont apró mágneses mezőket indukálnak.

Általában egy tárgyban lévő összes atom véletlenszerűen orientált mágneses mezője, akár egy vízcsepphez, akár egy békához tartoznak, kioltja egymást, és nem jelentkezik az egész anyagra kiterjedő mágnesesség. Azonban ha külső mágneses mezőt alkalmazunk ezekre az atomokra, akkor az elektronok megváltoztatják a mozgásukat, és saját mágneses mezőt hoznak létre, amely szemben áll az alkalmazott mezővel.

Ha a külső mágnes elég erős, a közte és az atomok mezeje közötti mágneses taszítóerő elég erőssé válik ahhoz, hogy legyőzze a gravitációt és a tárgyat a levegőbe emelje.

A kamrában elvégzett tesztek elsősorban Chang’e nevű kínai holdkutatási programot segítik. Kína jövőbeli tervei között szerepel az is, hogy 2029-re kutatóállomást hoznak létre a Hold déli pólusán.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még