logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A történelemben másodszor fedeztek fel exoholdat

| Szerző: hirado.hu
Exoholdra utaló jeleket találtak a kutatók a Kepler 1708b exobolygó körül. A felfedezett exohold meglehetősen nagy, a Föld átmérőjének 2,6-szerese, és körülbelül kétszer akkora távolságban keringhet a bolygójától, mint a Föld Holdja a terrától.

Egy távoli bolygó, a Kepler 1708b körül találtak exoholdra utaló jeleket egy nemzetközi összetételű kutatócsoport tagjai, ez lehet a másodikként felfedezett exohold. Az égitest a Kepler 1708b-i jelet kapta a felfedezőktől – derül ki a Nature Astronomy cikkéből.

A kutatócsoport olyan exobolygórendszereket vizsgált át, amelyek a Jupiter méretének legfeljebb a duplája, és csillaguktól nagyobb távolságban vannak, a hőmérsékletük pedig nem haladja meg 300 Kelvin-fokot (27 Celsius-fok), vagyis hűvös gázóriásokat kerestek. Összesen 73, a kívánalmaknak megfelelő égitestet találtak, s azok körében végeztek részletesebb vizsgálatokat, amelyeken feltételezhetően exoholdtól származó jeleket találtak.

A felfedezett exohold meglehetősen nagy, a Föld átmérőjének 2,6-szerese, és körülbelül kétszer akkora távolságban keringhet a bolygójától, mint a Föld Holdja a terrától, a keringése pedig 4,6 földi napnak megfelelő lehet. A kutatók szerint az ilyen hatalmas méretű holdak nem alakulhatnak ki a bolygójuk körül, hanem leginkább befoghatja őket a bolygó.

Az első exoholdjelöltet szintén a Kepler vizsgálataiból szűrték ki, a Kepler 1625b exobolygó körül, ám a felfedezést meglehetősen sok kritika érte, azonban később a Hubble segítségével igazolták a meglétét.

Ajánljuk még