logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lassan nem lesz hely a vitrinben: újabb elismerést kapott Karikó Katalin

A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjává választották Karikó Katalint, akinek odaítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint Karikó Katalin mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremóniát június 14-én tartják Párizsban, az Institut de France kupolája alatt.

A francia tudományos testület alapszabálya szerint a külső tagok hozzájárulnak az akadémia nemzetközi hírnevéhez, számuk nem haladhatja meg a százötvenet.

Kapcsolódó tartalom

Ősszel az SZTE kutatóprofesszorának ítélték oda a Francia Természettudományi Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásaiért.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány méltatása szerint Karikó Katalin „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését”. A biokémikus eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

Az elismeréssel – melyet április 24-én adnak át a svédországi Lundban – 500 ezer svéd korona (17,3 millió forint) támogatás jár Karikó Katalin kutatómunkájának folytatásához. A díjátadóhoz kapcsolódva tudományos szimpóziumot is szerveznek.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány egyik létrehozója a Lundi Egyetem, amely az SZTE-vel tagja az egészségmegőrzéssel és a gyógyítással foglalkozó, hároméves nemzetközi oktatásfejlesztési programot megvalósító EUGLOH-hálózatnak – áll a közleményben.

Ajánljuk még