logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A lebegés virtuóza a legkisebb madár a világon

| Szerző: hirado.hu
A kolibri repülése egyedi és lenyűgöző. Képes arra, hogy szárnyait a szokványos fel-le mozgatás mellett körkörösen is mozgassa, és az egyetlen madár a Földön, amelyik hátrafelé is képes repülni.

 

Az egyik legszebb látvány tavasszal, amikor zöldül a rét, és a szorgos kolibrik csapolni kezdik a számukra nélkülözhetetlen nedűt a virágokból.

A körkörös szárnymozgatásnak köszönhetően a kolibri az egyetlen madár a Földön, amelyik képes hátrafelé repülni, és egyhelyben lebegni akár órákon át. Mindezt olyan könnyedén teszi, hogy bármelyik balett-táncos megirigyelné kecses mozdulatait.

A kolibri a legkisebb madárfaj a Földön. A kubai méhészkolibri mindössze 1,95 grammot nyom (Forrás: Twitter.com)

A kolibrik anyagcseréje a leggyorsabb a Földön. Némelyiknek naponta akár 2000 virágot is meg kell csapolnia, hogy életben maradjon, de sok faj apró rovarokkal is táplálkozik.

A kolibrifélék családjába tartozó mintegy 350 faj bármelyike képes vállízületét 180 fokos szögben mozgatni, aminek köszönhetően bármilyen irányba, teljes sebességgel képes elindulni.

Egyes kutatások szerint a kolibri egy madár testét kombinálja a rovarok repülési technikájával.

Érdekes módon csak a nőstény kolibrik építenek fészket, és csak két tojást raknak. A hím kolibri nem vesz részt a fiókák felnevelésében, és gyakran talál magának másik párt, miután a kicsik kikeltek. A kikelést követően a kis kolibrik körülbelül három hétig maradnak a fészekben.
(Forrás: Wikipedia.org)
A kolibrik nagy utazók. Kis termetük ellenére némelyikük évente akár 3000 kilómétert is repül. A vándorlás megkezdése előtt általában felhízlalják magukat, hogy felkészüljenek a hosszú utazásra.
A legtöbb hím olyannyira nem társas lény, képesek tűszerű csőrükkel torkon szúrni a másikat, hogy bizonyítsák mennyire dominánsak.

Ajánljuk még