logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A világ legritkább állata, melyet szabad szemmel biológus még nem látott

| Szerző: hirado.hu
A szaola annyira ritka, hogy még egy biológus sem látott ilyen állatot a vadonban, és a faj létezéséről csak 1992-ben szerzett tudomást az emberiség. Most a tudósok az idővel versenyeznek, hogy megtalálják, és megmentsék.

 

A vietnami antilop, mely ázsiai unikornis becenéven vált közismertté, 80–100 kilogrammos testtömegével, hosszú szarvaival és fehér pöttyeivel a fején, első hallásra egyáltalán nem olyan állatnak tűnik, amit nehéz kiszúrni a vadonban. Az állatot azonban csak 1992-ben fedezték fel, így több, mint ötven éve ez az első nagy testű emlős, amely újdonság a tudomány számára – számolt be korábban a The Guardian.

Felfedezés valóságos szenzáció volt, a tudósok is nehezen akarták elhinni, hogy a 20. század végén még lehetnek nagy testű, fel nem fedezett fajok bolygónkon. 1992 májusában egy különös szarvpárra bukkantak Vietnam északnyugati részén, a Vu-Quang Nemzeti Parkban. Ezután kiterjedt kutatásokat folytattak a faj után, és az év végére további húsz pár szarvat leltek, többségüket a nemzeti park környékén élő embereknél. Mint kiderült, a környékbeliek jól ismerik az állatot és rendszeresen vadásznak rá. Egyes falvakban sikerült egy-egy példányt befogni, de kivétel nélkül mind elpusztult pár héten belül.

Az állatról még mindig keveset tudni. Szakértők még soha nem látták élőben, csupán néhány kameracsapdás felvétel van a birtokukban.

A felfedezést a 20. század egyik leglátványosabb zoológiai felfedezéseként emlegették, de kevesebb, mint 30 évvel később a szaolapopuláció a feltételezések szerint nagymértékben lecsökkent, valószínűleg a vadon élő állatok kereskedelmi célú orvvadászata miatt, amely 1994 óta robbanásszerűen megnőtt Vietnamban.

2001-ben a szaolapopulációt 70 és 700 közé becsülték Laoszban és több százra Vietnamban. Szakértők becslései szerint ma kevesebb mint 100 élhet belőlük még a bolygón, ezért a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szerepel a faj 2006 óta.

Ugyanebben az évben a vietnami antilopok felkutatására egy kutatócsoport is megalakult William Robichaud és Simon Hedges vezetésével azért, hogy megmentsék a fajt a teljes kipusztulásról. Csakhogy ez nem egyszerű feladat, és azóta sem jártak sikerrel. 2017 és 2019 között 300 kameracsapdát helyeztek ki Laosz közelében egy védett területen körülbelül 30 négyzetkilométeres területen. Ez idő alatt több mint egymillió felvételt vizsgáltak át a szakértők, de egyiken sem tűntek fel az állatok.

A Természetvédelmi Világszövetség tavaly augusztusban sürgette a kutatás felgyorsítását és intenzitásának növelését is, mert ketyeg az óra, ki fognak futni az időből, a vietnami antilop pedig eltűnhet a Föld felszínéről. Megpróbálnak kutyákat kiképezni arra, hogy ismerjék fel a vietnami antilopok ürülékét, majd a DNS-vizsgálatok után azonnal szakértőket küldenének az érintett területekre, hogy megtalálják az állatokat.

Amennyiben sikerrel járnának, a vietnami antilopokat fogságban próbálnák meg párosítani, hogy később visszatelepítsék őket a vadonba.

Ajánljuk még