logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bemutatjuk a világ legújabb technológiai fejlesztéseit

| Szerző: hirado.hu
A világjárvány miatt tavaly az online térbe költözött a világ egyik legjelentősebb technológiai, szórakoztatóelektronikai kiállítása, a Consumer Electronics Show (CES) Las Vegasban. Idén 2200 gyártó várta a látogatókat a helyszínen. A szórakoztatóelektronika vitte a prímet, de az okoseszközök és háztartási eszközök piacán is számos újdonsággal rukkoltak elő a gyártók.  
Az elektronikai szektort súlyosan érintette a globális chiphiány, és elemzők arra számítanak, hogy a második fél évben enyhülhetnek csak az ellátási zavarok. Az autógyárak mellett a szórakoztatóelektronikai gyártókat érintette leginkább a félvezetők hiánya, amely sok esetben a kibocsátások visszaesésével is járt. Las Vegasban azonban nem ezek a kérdések foglalkoztatták a kiállítókat.

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány innovációt a világ vezető nemzetközi szórakoztatóelektronikai, robotikai és mobiltechnológiai kiállításáról.

Ezek egy része még idén a piacra kerülhet, több fejlesztés azonban még csak a koncepció fázisában jár, és csak később lesz belőle termék.

A nagy televíziógyártók, mint az LG, a Samsung, a Sony, a TCL és a Hisense a CES-re időzették újdonságaikat. A CNET informatikai oldal szerint rég nem látott választékkal készültek a piac vezető szereplői. Az év meghatározó trendje, hogy a gyártók az intelligens funkciókra helyezik a hangsúlyt, és fókuszba kerülnek a gamerek, a számítógépes játékok megszállottjai. Egyre valósághűbb élményt jelent a konzolokon való játék.

Nagyban gondolkodik az LG

Az LG eddigi legnagyobb OLED televíziójával, a 97 hüvelykes (246 cm képátmérőjű) G2-sorozatba tartozó készülékkel készült a show-ra. A dél-koreai gyártó 88 hüvelykes (223,5 cm) televíziója két éve még 8K felbontást kapott, de most visszatértek a 4K-hoz. A készüléket közelebbről szemügyre vevő szakújságírók szerint ennek semmi nyoma, a kisebb felbontás ellenére is garantált a lenyűgöző házimozi-élmény.

A LG csúcskészüléke 20 százalékkal fényesebb, mint elődje volt, és hosszabb ideig képes fenntartani a fényerőt. Arról még nincsenek információk, hogy mikor kerülhet a boltokba, de a CNET szerint ez jelenleg a piacon elérhető egyik legjobb készülék. Ami az árat illetti, jóval 10 ezer dollár (3,2 millió forint) fölé lőhetik majd be.

A Samsung sem ült a babérjain. A Las Vegas-i kiállításon a Neo QLED modelljeiben bemutatkozott a mélységfokozó nevű képminőség-javító algoritmus, amely automatikusan felismeri a képernyőn látható tárgyakat, és kiemeli azokat a háttérből, ezzel még élethűbbé válnak a képek. A Samsung az új modellek kapcsán kiemelte a más tévéiből már ismerős művészeti üzemmódot, mellyel a felhasználók a képernyőn megjelenített műalkotásokkal vagy fotókkal dobhatják fel az otthonukat.

Csúcsélményt biztosít a gamer monitor

A Samsung Odyssey Ark a dél-koreai konszern eddigi legnagyobb ívelt játékmonitora a maga 55 hüvelykes (140 cm) átmérőjével. A legújabb kvantumpontos (QD-OLED) technológián alapuló 4K monitor 90 fokkal elfordítva is megtartja a 16:9-es képarányt. A tökéletes játékélményre vágyó felhasználóknak még várniuk kell egy darabig, mire a boltokba kerülhet a valószínűleg ezer dollár feletti sávban beárazott termék. A Samsung várhatóan csak az év második felében kezdi a kiszállításokat.

Okosóra új funkciókkal

A Garmin legújabb kütyüje jól ötvözi a fitneszóra és az okosóra előnyeit, számos pluszfunkcióval. A kristálytiszta AMOLED kijelző – a korábbi verziókkal összhangban – erős napfényben is életre kelti az órát. Az órába épített hangszórón keresztül is elfogadható minőségben hallgathatunk zenét, ami jól jöhet akkor, ha otthon felejtettük a bluetooth hangszórónkat. Az amerikai cég, amely az okosorák mellett navigációs eszközöket is gyárt, még egy fontos új funkciót épített a felső kategóriás termékébe. A hangasszisztenssel (Siri, Google Assistant vagy Bixby) üzeneteket is létrehozhatunk. A hangvezérlés aktiválásával pedig bármilyen információhoz hozzájuthatunk.

Okoseszközök és mobilitás

Az okosotthonok mellett a jövő nagy trendje, hogy az egyes háztartási eszközeink is „okosodnak”. A Panasonic új mikrohullámú sütőjének emberi hanggal adhatunk instrukciókat, így akár előre is időzíthetjük vele a sütést-főzést. A dél-koreai gyártó gyermekbiztonsági zárat is mellékelt, így elkerülhetjük, hogy egy kisgyermek véletlenül bekapcsolja a készüléket.

A Hyundai sajtótájékoztóján Eui-szun Chung elnököt a Spot névre keresztelt robotkutya kísérte fel a színpadra. A több mint 20 millió forintba kerülő robotkutyát az a Boston Dyanimcs fejlesztette ki, amelyet a dél-koreai cég tavaly felvásárolt.

A vállalatra elsősorban még mindig autógyártóként gondolunk, pedig a Hyundai az elmúlt években komoly pénzeket fektetett a robotikába.

Külön divíziót alapítottak, amely az ipari felhasználásra fejleszt különböző automatákat, berendezéseket. Chung előadásában elmondta, hogy üzleti koncepciójukban természetes volt a robotika és az önvezetés irányába történő terjeszkedés. A milliárdos üzletember előadása a robotika jövőbeli lehetőségeiről itt nézhető meg:

A dél-koreai autógyártó a mikromobilitás jövőjét is átírná, egy új, kapszula formájú önvezető eszközzel. A 133 centiméter széles, 125 cm hosszú és 188,5 cm magas minijármű egy személy szállítására alkalmas.

A koncepció másik része a Plug & Drive Robotic Module néven futó moduláris szerkezet, egy külső beavatkozás nélkül mozgó önjáró eszköz, amely akár a háztartások vagy ipari felhasználók számára jelenthet megoldást kisebb tárgyak szállítására rövidebb távolságokra.

Raktárakban, üzemekben kisebb szállítmányok egyik helyről a másikra történő mozgatásában lehet jó megoldás.

Amióta a Facebook bejelentette a metaverzum létrehozását, lázban ég az informatikai iparág.

A virtuális valóság eddig a számítógépes játékokban nyilvánult meg, de a közösségi médiaóriás ennél tovább megy. Egy komplett online világ létrehozásába fogott, ahol a felhasználók virtuálisan játszhatnak, dolgozhatnak, beszélgethetnek, virtuálisvalóság-headsettel (VR) a fejükön.

A Las Vegas-i kiállításon a Sony részletesen mutatta be az új generációs VR szemüvegét. A Playstaion 5-höz készülő VR2 néven futó szemüveg még jobb képminőséget, 3D audio hangzást ígér, és egy apró rezgőmotor segítségével még élethűbb szimulációt kapunk játékbeli karakterünkről.

Pezseg az EV-autó piaca

A CES-re a legnagyobb elektromos autógyártók is kiemelt figyelmet szentelnek.

A CNET szakértője szerint az utóbbi évek legerősebb felhozatalát hozta a kiállítás. A gyártók többsége az elektromos hajtás mellett tette le a voksot, persze ez nem jelenti, azt hogy ez lesz a jövő kizárólagos technológiája. Az azonban, hogy az Egyesült Államok egyik legerősebb részpiacán, a pick-upok között is megjelent a villanyhajtás, már jelzésértékű.

A három nagy amerikai gyártó közül a Ford már tavaly bemutatta elektromos pick-upját. Az idei Las Vegas-i kiállításon a GM zászlóshajójának, a Chevrolet Silveradónak az elektromos változatát mutatta be, amely méltó vetélytársa lehet a Tesla Cybertruckjának. Ráadásul már 2023 tavaszán piacra kerülhet, valamivel 100 ezer dollár (31 millió forint) fölötti áron.

A 670 lőerő névleges teljesítményű jármű mintegy 645 kilométeres hatótávolsággal már reális alternatívát jelenthet. A GM szerint óriási az érdeklődés az új e-Silverado iránt, a rajongó vásárlók alig tíz perc alatt leelőlegezték az első modelleket, és folyamatosan érkeznek az előfoglalások, de konkrét számokat nem említettek.

A hagyományos személyautók piacán a GM az Equinox-szal igyekszik piacot szerezni az olcsóbb kategóriában. A 30 ezer dolláros (9,5 millió forint) alapárral erre minden esélye meg is van.

Az önvezető technológia fejlődése töretlen, és újabb szinteket léphet.

A GM első embere, Mary Barra előadásában is trendfordulóról beszélt, amikor bejelentette, hogy a 2023-ban piacra kerülő Cadillac Celestiq már teljes mértékben képes lesz átvenni az irányítást, azaz – a Teslákhoz hasonlóan – önvezető üzemmóddal is felszerelik.

Tizenkét magyar cég Las Vegasban

Idén tizenkét magyar startup is jelen volt a világ legnagyobb elektrotechnikai seregszemléjén.

Az egyik hazai vállalat integrált felhőalapú biztonsági megoldást kínált, egy másik pedig új generációs légúti inhalátort, de nemzetközi sikerre számítanak annak az élelmiszermentési platformnak a fejlesztői is, amelyen keresztül a vendéglátóhelyek, boltok kedvezményesen értékesíthetik az el nem adott, de jó minőségű ételeket, élelmiszereket, ahelyett, hogy kidobnák azokat.

A kiválasztott magyar cégek az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével, az INPUT program szervezésében vettek részt a nevadai kiállításon.

Ajánljuk még